2020. december 06.

Megosztás:

Mi köze van a szeretetnek a biológiához? Szerintem legbelül pontosan tudod…
Amikor szerelmes vagy, érezted már magadat rosszul? 

A szeretet érzése szó szerint meghosszabbítja az életed, és javítja az egészségedet. Ez a kijelentés a genetika legújabb tudományával is magyarázható, Dr. Bruce Lipton nyomán.

A kromoszómákat alkotó DNS szálakról már biztosan hallottál. Ezeknek a DNS spiráloknak a végén csücsülnek a telomerek. Képzeld el őket úgy, mint a cipőfűzők végén lévő zsinórvégeket. Feladatuk, hogy védjék a DNS szálakat a sejtosztódás során bekövetkező DNS rövidüléstől. Az őssejtek osztódásának köszönhetjük, hogy testünk sejtjei, szövetei folyamatosan megújulnak, regenerálódnak, tehát nagyon nem mindegy, hányszor képesek osztódni az őssejtek az életünk során. Ehhez a folyamathoz DNS szolgáltatja a karmesteri szerepet. 

Telomerek nélkül maguk a DNS szálak rövidülnének, akárhányszor osztódik egy sejt. A cipőfűzős hasonlat szerint, olyan ez, mint amikor kirojtosodik a fűző vége… Amikor ez DNS szinten történik, az betegségekhez és öregedéshez vezet. 

A célunk, hogy azokat a bizonyos “cipőfűző zsinórvégeket” minél hosszabb ideig tartsuk jó formában, hogy védve legyenek a DNS szálak. Szerencsére a szervezetünkben megtalálható az a “DNS-zsinórvég ápoló”, ami folyamatosan karban tartja ezt a folyamatot. Ez pedig nem más, mint a telomeráz enzim.

Mitől termelődik kevesebb a telomeráz enzimből, és mit tehetsz, hogy serkentsd a működését? 

Kutatásokkal bizonyított tény, hogy a verbális bántalmazás, a kritika, és a szeretet elvesztésének érzése jelentősen csökkenti a telomeráz enzim termelődését. 

A környezetünkből érkező kritika, csúfolódás, sértő, bántó beszédmód tulajdonképpen gyermek korunk óta arra kondicionál minket, hogy önmagunkkal szemben is kritikusok legyünk. Hányszor kaptad már magadat azon, hogy valami olyat mondtál magadnak, amit másnak nem mondanál? 

Ha képes vagy megtanulni a pozitívra összpontosítani, és a kritikus, verbálisan bántalmazó belső diskurzust szeretetteljes hangnemre cserélni az elmédben, azzal lehetőséget teremtesz a telomeráz enzim termelődésének. Szó szerint serkentőleg hat az enzimtermelésre, ha szeretettel fordulsz magadhoz. Ezzel pedig véded a saját egészségedet, sőt akár meghosszabbíthatod az életed! 

A tudományos magyarázat után, szeretném összefoglalni ennek az egésznek az esszenciáját ezzel az idézettel, ami Dr. Tom Garcia barátomtól származik:

“Saját magunk szeretete ellen épített belső korlátok gyengéd lebontása a legnagyobb feladatunk egy egész életen át, és ez a gyógyulás igazi forrása.”

A feladatod tehát nem az, hogy a szeretetet kívülről keresd, hanem hogy magadban találj rá. Ez lesz minden szeretet és az egészség forrása.

Hogyan csináld?

A V.Á.L.T.S.® Naplóval nap mint nap – egyebek mellett – gyakoroljuk a szeretetteljes belső diskurzust is. Most már tudod, hogy ez miért oly fontos és hasznos az egészséged szempontjából. Viszont egy dolog tudni, egy egészen másik pedig csinálni. 

Ez utóbbit nem tudom helyetted megtenni, viszont mentor-tanítványaimmal megalkottuk neked azt a gyakorlati segítőt, amivel Te magad is csinálni és gyakorolni tudod mindezt.

Váljék egészségedre!

Hasonló cikkek

>