Megosztás:

Testünk természetes ritmusára a nap- és holdciklusok is hatással vannak. Amikor a nap felkel, a hőmérséklet emelkedik, több fény lesz, és ez azt jelzi a testnek, hogy kortizol hormont termeljen. A kortizol energiát szolgáltat a felkeléshez, és a napi teendők ellátásához.

Amikor lenyugszik a nap, csökken a hőmérséklet és a fény, ez pedig jelzi a szervezetnek, hogy csökkentse a kortizol termelését, és adjon engedélyt a melatonin, vagy más néven alvás hormon termelődésének. Ez a hormon segít lenyugodni, álomba merülni, és végigaludni az éjszakát.

A villanykörte feltalálása előtt őseink akár 10 órás pihenőidőt is kaptak egy átlagos hétköznapon. Manapság, ha 8 órát alhatunk egy hétvégi napon, akkor már szerencsések vagyunk. Hétközben pedig az átlagos alvási idő lecsökkent 6.7 órára. Nem csoda, hogy annyian mászkálnak alvajáró zombiként manapság!

Hogyan tudod támogatni az alvás hormon, a melatonin termelődését a jobb alvás érdekében?

Csökkentsd a mesterséges fényeknek való kitettséget az esti órákban:

  • Kapcsolj kevesebb villanyt
  • Tompítsd a világítótestek fényeit, ha lehetséges
  • Használj inkább borostyán spektrumú lámpát, sólámpát
  • Add meg az esti hangulatot gyertyafényes világítással

Ne feledd, hogy a saját egészséged fejlesztése érdekében tett erőfeszítéseidet akár meg is háromszorozhatod pusztán azzal, hogy eleget, és jól alszol!

Tarts velem a következő heti blog videókban is, ahol további villám tippeket tudhatsz meg arról, hogyan aludj jól!

Ha pedig a V.Á.L.T.S.® program további pillérei mentén is szeretnél elindulni, hogy visszaszerezd életerődet és energiádat, akkor regisztrálj a Vitalitásműhely videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

 

Hasonló cikkek

>