Megosztás:

Egyre több helyről hallani a “funkcionális” szót, mint jelzőt, amikor táplálkozásról, életmódváltásról, edzésről van szó… De mit takar a funkcionális szó, és mit is jelent pontosan?

Ismered a mondást? Ha segíteni akarsz egy éhezőnek akkor hal helyett hálót adj neki. Ha a halat adod neki, akkor lehet, hogy most éppen segítesz rajta, de ha a hálót adod és megtanítod halászni: akkor tudsz neki valójában segíteni.

A V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmódprogramjaim tanításával nekem pontosan ez a célom! Az, hogy megtanítsam azt az egészségmegőrzési- és önfejlesztési megoldás-rendszert, ami ideiglenes megoldások helyett, valódi segítséget tud jelenteni hosszú távon is.

Mit is jelent az, hogy Funkcionális?

A funkcionális megközelítés a Funkcionális Medicina szempontrendszerét takarja, ami egy nemzetközi szinten is feltörekvő irányzat, sok szakértő a ‘jövő medicinájának’ is nevezi.

A Funkcionális Medicina hivatalos tanintézete az amerikai Institute of Functional Medicine – IFM (Funkcionális Medicina Intézet), ahol fő mentorom és tanítóm Dr. Terry Wahls is oktató. Én tőle, és még jó pár más, funkcionális medicina elveit tanító mentoromtól tanultam első kézből ezeket az ismereteket Amerikában.

A funkcionális szemlélet a tünetek ideiglenes kezelése helyett, a háttérben álló okokat hivatott feltárni, és azokat a Funkcionális Életmódprogram eszköz- és megoldás rendszerével megcélozni.

Míg a tüneti kezelés az orvosok feladata, addig a tünetek hátterében álló okok étrendi- és életmódváltoztatásokkal való megcélzása egyéni, önfejlesztési feladat. Senki ne fogja HELYETTED megcsinálni…

Bármilyen tünettel is küzd valaki, senki nem fogja helyette meghozni a döntéseket az étrendi és életmódbeli változtatások bevezetésével és megtartásával kapcsolatban, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a panaszai hátterében álló valódi okokat megcélozza.

Nyilvánvaló, hogy az illetőnek szüksége lehet segítségre ebben. Itt jön szóba egy alapos tudással rendelkező Funkcionális Életmód Mentor, vagy Funkcionális szemlélettel dolgozó orvos, aki segíteni tud ebben a folyamatban.

A Funkcionális Medicina eszközrendszere viszont a segítő személyétől függetlenül, soha nem a diagnózisokon, nem hagyományos orvosi módszereken és terápiákon alapszik, hanem kizárólag a Funkcionális Életmódprogram oktatásában rejlik. Tehát abban, ahogyan ezt a megoldásrendszert az adott segítő meg tudja tanítani, át tudja adni annak, aki az okokat célzó valódi megoldások mentén szeretné kézben tartani egészségét, és az egyéni önfejlesztés metódusai mentén szeretne elérni fejlődést a saját helyzetében.

 

Az IFM ‘Funkcionális Medicina Fa’ ábrájából kiindulva hoztam létre a V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmódprogramok vizuális szemléltetését ezzel a fa ábrával. Ezt az ábrát, valamint a Funkcionális Medicina szemléletrendszerét magyarázom el részletesebben is ebben a videóban.

Ha részletesebben is érdekel ez a megoldásrendszer, a szakmai felnőttképzési programban megtanítom, hogyan tudsz másokon is úgy segíteni V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentorként, hogy „ne csak a halat add, hanem a hálót nyújtsd” a valódi, okokat célzó megoldás-rendszerrel.

Ha pedig saját magadon szeretnél segíteni A Funkcionális Medicina elvei mentén, és sorsfordítóvá válni, akkor szeretettel ajánlom a könyvemet, valamint azt a 3+1 részes AJÁNDÉK Vitalitás Műhely képzést, amivel Te magad is el tudsz indulni ezen az úton.

 

Hasonló cikkek

>