2021. február 28.

Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : második rész

A folyamatos töprengés és megállás nélküli “pörgés” amiben a 21. század embere él, aktiválja az autonóm idegrendszer szimpatikus ágát, stressz hatást vált ki a szervezetben, az ún. „küzdj vagy menekülj”-reakciót.
A krónikus stressz hatására a testünk értékes hormon-erőforrásokat használ fel. A kortizol az egyik legfontosabb ezek közül, de nem ez az egyetlen, melynek egészséges működésére bír
negatív hatással az állandó stressz.

A küzdj-vagy-menekülj-módban a szervezetünk a gyors gondolkodás és a gyors mozgás biztosítására használja fel erőforrásait, és így kevés kapacitás marad minden egyébre, köztük például olyan alapvető fontosságú folyamatokra, amelyeknek a testünk újjáépítése és karbantartása lenne a feladata.

Van azonban egy módszer, amelynek segítségével akár két perc alatt is kizökkenthetjük magunkat ebből a negatív és reaktív állapotból, és amellyel visszaállíthatjuk a szervezetünk, az idegrendszerünk és a hormonális folyamatok egyensúlyát.

Lélegezz mélyeket!

Ennyi az egész. Pusztán az, hogy tudatosan felveszünk egy lassabb, nyugodtabb légzésritmust, olyan hatékony, mintha csak átfordítanánk egy kapcsolót az egyik állásból a másikba: a túlélési mechanizmusok állapotából a nyugalom, regeneráció és sejtmegújulás állapotába.

Próbáld meg ezt tízszer:

  • Belégzés alatt számolj el négyig.
  • Tartsd benn még hét másodpercig.
  • Kilégzés alatt számolj nyolcig.

És újra.

Ezt az egyszerű gyakorlatot bármikor használhatod, amikor csak észreveszed magadon, hogy kapkodni kezdtél, vagy túl hosszú ideje nem tartottál már szünetet. Pár perc alatt csökkentheted a kortizolszintedet, kiegyensúlyozottabbá teheted a hormonjaidat és ezzel az immunrendszeredet is támogatod!

A gyakorlatot reggel, délután és lefekvés előtt is érdemes elvégezni.

Állíts be te is egy emlékeztetőt, és próbáld ki. Kezdd azzal, hogy naponta legalább egyszer gyakorlod ezt. Tarts pár perc “fellélegzés-szünetet”, és figyeld meg hogyan hat rád, és a hormonjaidra ez a gyakorlat, ha minden nap adsz egy kis lélegzetvételnyi időt magadnak.

Ismerj meg további tippeket is arról, hogyan egyensúlyozd ki immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat!

Regisztrálj a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

Hasonló cikkek

>