Megosztás:

Az Európai Hashimoto konferenciára  számos külföldi szakértővel készítettem interjút a Hashimoto pajzsmirigybetegség és az autoimmun állapotok különböző aspektusairól. Ebben a videó összefoglalóban az Inzulinrezisztencia és Hashimoto kapcsolatáról osztom meg azokat a legfőbb gondolatokat, amelyek a Dr. Malina Petkova endokrinológussal készített interjúmból származnak.

HASHIMOTO ÉS INZULIN REZISZTENCIA – MIÉRT JÁRNAK KÉZ A KÉZBEN?

A választ a valódi gyökér okoknál kell keresni. Mind az inzulinrezisztencia, mint a Hashimoto hátterében megfigyelhető a krónikus szisztémás gyulladás. Ez a gyulladás rontja a pajzsmirigy működését, hatással van az inzulinhormon termelésre, a leptin hormonra, ezáltal az anyagcserére, és a vércukorháztartásra is. Ez vezet inzulinrezisztenciához első körben, de következő lépcsőfok akár a diabétesz is lehet. A héttérben húzódó gyulladásos folyamatok a hormonegyensúly többi területére is kihatnak, beleértve a pajzsmirigyet is. Tehát a közös kapcsolódási pont a szisztémás, szervezet szintű krónikus gyulladásokban keresendő.
Az összes autoimmun állapot hátterében megfigyelhető krónikus gyulladás. Tehát a gyulladást kell megcéloznunk, hogy ezeket az állapotokat visszafordítsuk.

CUKOR-HULLÁMVASÚT ÉS KRÓNIKUS GYULLADÁSOK

A „cukorhullámvasút” azt jelenti, hogy egyszer magas, egyszer pedig túl alacsony a vércukorszint. Ha valaki sok cukros, édes ételt eszik, feldolgozott szénhidrátokat, az hirtelen megemeli a cukorszintet.
Az inzulin szerepe, hogy a vércukrot a sejtekhez juttassa. Amikor hirtelen túl sok inzulin termelődik a hirtelen magas vércukorszint miatt, az hirtelen vércukorszint leeséshez is vezethet. Amikor leesik a vércukor, az veszélyes a szervezet számára. Ez egy hatalmas belső stressz forrás, ami miatt azonnal kortizol (az egyik stressz hormon) termelődik a mellékvesékben. A kortizol jár el annak érdekében, hogy a vércukorszint újra a normál fiziológiás tartományba kerüljön.
A krónikus kortizol termelődés lassítja a pajzsmirigy működését.
A vércukorszint folyamatos ingadozása hozzájárulója lehet a krónikus kortizol termelődésnek, hiszen egy olyan belső stresszforrás a szervezetre nézve, amit nem is gondolnád, hogy a szervezeted stresszként érzékel.

TÚL MAGAS VÉRCUKORSZINT

A túl magas vércukorszint ugyanakkor a gyulladásos markereket indítja be a szervezetben. Ahogy már említettem, ez megfigyelhető minden krónikus állapot hátterében.
A magas vércukorszint a krónikus gyulladások tüzét tartja lángban, ami mind a Hashimoto, mind az Inzulinrezisztencia, mind pedig a többi krónikus állapot hozzájárulója.

HOGYAN TUDOD ELKERÜLNI A CUKOR-HULLÁMVASUTAT?

Első lépés, hogy bizonyos étrendi megfontolások és változtatások mentén stabilizálod a vércukor háztartásodat. A cukros és feldolgozott ételek elkerülése alapvető fontosságú. Ennél persze sokkal többet is tehetsz, de ez a legelső lépés.

FORDÍTSD VISSZA! MI AZ ELSŐ LÉPÉS?

Ha valakinél Hashimoto is és inzulinrezisztencia is fennáll, akkor mik az első lépések? Mit célzunk meg előszőr? A pajzsmirigyes dolgokat állítjuk helyre, vagy az inzulinrezisztenciát célozzuk meg előszőr?
A legelső lépés mindig a vércukorszint stabilizálása.
Második lépés a mellékvese támogatás a krónikus kortizoltermelődés hatása miatt. Tehát a mellékvese támogatása, kiegyensúlyozása után jön csak a harmadik lépés, a pajzsmirigy kiegyensúlyozása.

GYÓGYSZEREK? HORMONOK? ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK?

A gyógyszereknek vagy kiegészítő hormon terápiáknak van létjogosultságuk, azonban legtöbb esetben csak a tüneteket célozzák. A valódi okokat és hozzájáruló faktorokat érdemes felderíteni, amelyek a krónikus gyulladásokhoz járulnak hozzá. További oknyomozás lehet szükséges akár bélrendszeri fertőzések, vagy vírusfertőzések irányába.
A következő lépés az étrendi változtatások, és bizonyos kritikus mikrotápanyagok pótlása, amire az endokrinrendszer szerveinek feltétlen szükségük van. A létfontosságú mikrotápanyagokat első sorban valódi ételekből biztosítjuk a szervezet számára, de vannak olyan kritikus mikrotápanyagok, amire a pajzsmirigynek mindenképp szüksége van, ezért ezeket érdemes lehet pótolni is. Ilyenek például a cink, a szelén, a vas vagy akár a B12 vitamin, a megfelelő formátumban.
És csak ez után jön szükség szerint a külső hormonpótlás, ami történhet mesterséges, vagy természetes szárított pajzsmirigy hormon készítménnyel.

Ezeket a legfőbb gondolatokat szerettem volna kiemelni a Dr. Malina Petkova funkcionális endokrinológussal készített interjúmból. Remélem, hogy számodra is hasznos összefüggésekre világítottam rá.

Ezek tehát a lépések, amiket már ma megtehetsz, hogy jobban legyél:

  • figyelj a vércukor stabilizálásra, kerüld el a „cukorhullámvasutat”
  • gondozd a mellékvesédet, ügyelj a stresszkezelésre,
  • pótold azokat a mikrotápanyagokat lehetőleg valódi ételekből, amire a pajzsmirigynek is szüksége van,
  • derítsd fel az esetleges hozzájáruló faktorokat, amik a gyulladásra adhatják a tüzet.

HOGYAN TOVÁBB?

  • Szeretnél többet megtudni a problémák valódi okait megcélzó funkcionális életmódprogramról?
  • Részletesebben megismerni a vércukor stabilizálásának étrendi stratégiáit?
  • Megtudni azokat az étrendi és életmód módszereket, amelyekkel támogatni tudod a mellékveséd működését?
  • Megismerni azt a valódi ételeken alapuló tápanyagdús étrendet, amivel minden kritikus tápanyagot biztosítani tudsz az endokrin hormontermő szerveidnek?
  • Megismerni azokat a funkcionális étrendkiegészítési stratégiákat, amelyek mentén a megfelelő minőségű, formátumú és mennyiségű mikrotápanyagot tudod pótolni, ha szükség van rá?
  • Szeretnéd megismerni azt az oknyomozási módszertant, amivel a szervezetet terhelő rejtett stressz forrásokat is fel tudod deríteni?

Tudj meg többe arról, hogyan segíthetsz magadon ezeknek a stratégiáknak a mentén a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK tréningben!

Ha pedig nem csak magadon, de másokon is segíteni szeretnél, és a funkcionális életmódprogramra nem csak életmódként, de életpályaként is tekintesz, akkor figyelmedbe ajánlom a tanusítványt adó szakmai képzést, amiről itt tudhatsz meg többet.

Hasonló cikkek

>