Megosztás:

Az ősz teljes gőzzel dübörög; ilyenkor újra és újra feljön az immunerősítés témája. Főleg, amikor a gyerek szörtyögve jön haza az oviból vagy suliból, amikor kezdeni kell az orrporszívózást, amikor a nyakunkba tüsszentenek a metrón, krákognak az utcán és már a gondolattól is elkezd kaparni a torkunk…

 ImmunerositesMit tesz ilyenkor a modern kor embere? Miről szól az ‘immunerősítés’ a hagyományos felfogás szerint?

Ráhangolódik a reklámokra, besétál a sarki patikába, hogy megvegye a legújabb csodaszert folyó orr, kaparó torok, kínzó köhögés ellen. Hogyan hívjuk ezt? TÜNETI KEZELÉS. Megoldja az eredeti problémánkat – a legyengült immunrendszer működésének kiegyensúlyozását? NEM!!! Ez a megoldás kizárólag tüneteket kezel, a problémák valódi okait nem célozza meg. Mégis, az orrunk kidugul, a lázunk csillapodik, a torok kaparás elmúlhat, a köhögés csillapodhat. Egészen a következő alkalomig, amikor már nem biztos, hogy elég lesz a sarki patikai készítmény a reklámokból, de arra is van megoldás. Úgy hívják, antibiotikum. Ez megoldja az eredeti problémánkat – az immunrendszer működésének egyensúlyzavarát? NEM!!! Úgy hívjuk, tüneti kezelés. Az okokat nem szünteti meg, a tünetek kezelésére kiváló. Csak éppen a tüneti kezelésnek a saját bélflóránk is álozatává válik.
Hippokratész óta tudjuk, hogy az immunrendszer legnagyobb része (kb 80%-a) a bélben található. És ezzel máris belekerültünk egy ördögi körbe. A valódi ok kezelése az immunrendszer kiegyensúlyozása lett volna. Tüneti kezeléssel igaz, hogy meggyógyultunk, de a valódi okokat nem céloztuk meg, sőt az antibiotikummal még rontottunk is rajta.
Ne érts félre, nem vagyok antibiotikum ellenes. Életeket köszönhetünk annak, hogy feltalálták az antibiotikumokat. Egy valódi csodaszer, ha helyesen alkalmazzák őket. De nem (feltétlen) a fenti problémakör megoldására, hanem valóban életveszélyes betegségek kezelésére.
Az én családomban és barátaim között is vannak olyanok, akik adott esetben az életüket köszönhetik egy antibiotikumos kúrának.
Viszont ha őszi immunerősítésről és az aktuális nyavalyák kivédéséről van szó, az én funkcionális értelmezésem szerint nincsen helye az antibiotikumoknak. A valódi okokhoz kell eljutnunk és azokat kiegyensúlyoznunk, ez tüneti kezeléssel egész egyszerűen nem megy.
De térjünk vissza arra, hogy milyen megoldások léteznek még az immunerősítés témakörében.

Miről szól az ‘immunerősítés’ a egészség-tudatos felfogás szerint?

A patikai csodaszerek és az antibiotikum használata szóba sem jöhet egy önmagát egészségtudatosnak valló embernél, amikor az őszi-téli immunerősítés jön szóba. Tünetek kezelése HELYETT, a megelőzésre kerül át a hangsúly, ami egy jóval egészségtudatosabb megfontolás.
Ha pedig mégis felütnék a fejüket a nemkívánatos tünetek, akkor jöhetnek az immunerősítő gyógyteák, tinktúrák, homeopátiás szerek, gyógynövényes kapszulák és még sorolhatnám.
Ne érts félre, nincsen semmi bajom a természetes hatóanyagot tartalmazó szerek ellen. Jómagam is használok számos ilyen készítményt.
Viszont ha egészségtudatosak vagyunk, és az immunerősítést a megelőzésnél kezdjük, valóban a valódi okokat célozzuk meg az egyes természetes hatóanyagokat tartalmazó immunerősítő készítmények alkalmazásával?
Valóban egy természetes ‘csoda’-szer az, ami az immunrendszer kiegyensúlyozását és optimális működését fogja biztosítani számunkra?
A tüneti kezeléshez képest egy nagy előrelépés, de az immunrendszer külső (akár természetes hatóanyagú) stimulálásával az én véleményem szerint nem érhető el az, hogy az immunrendszert hosszú távon is egyensúlyba helyezzük. Hogy miért nem? Azért, mert az immunerősítés kívülről, még ha természetes hatóanyagú szerekkel is történik, az tulajdonképpen egy stimulálás. A valódi okokhoz kiegyensúlozásához jutunk el általa? Nem!!!
Ha az immunrendszerünket egy fáradt lóhoz akarnánk hasonlítani, aki már lassabban húz, akkor a természetes immunerősítő szererek olyanok, mintha a fáradt lovacskát ostoroznánk nyírfa vesszővel. Nem elektrosokkot használunk, mert az mégiscsak természetellenes, hanem nyírfavesszőt, és a fáradt lovacska ettől ugyanúgy jobban fog hajtani, amíg végkimerültségében egyszer csak össze nem esik.
De akkor mit tegyünk annak érdekében, hogy erős legyen az immunrendszerünk és elkerüljük az őszi-téli kórságokat?

Miről szól a valódi immunerősítés a funkcionális szemlélet szerint?

A funkcionális szemlélet szerint az immunerősítés a valódi okok kiegyensúlyozásával kezdődik, belülről kifelé haladva.
Ha egy legó-várat szeretnénk felépíteni, akkor sem a tetőburkolat megépítésével kezdjük a munkát. Először biztos alapokat kell építeni, hogy legyen egy stabil szerkezet, ami tartja a legó-vár tetejét.
És hogyan kezdjük el építeni a vár alapjait? Építőkockáról építőkockára!
Ha stabil várat szeretnénk építeni, akkor figyelnünk kell arra, hogy jó minőségű alapanyagokból dolgozzunk és kellőképpen stabil legyen a szerkezet. Legó-várnál habarcsot nem használunk, ott az a habarcs, hogy az egyes kockák stabilan kapcsolódnak egymáshoz, ezzel megerősítve egymás funkcióját, hogy a végén a tető is stabilan állhasson.
A mi szervezetünkben vajon mik ezek az építőkockák?
A sejtjeink! Amikor tehát arról beszélek, hogy a funkcionális kiegyensúlyozás belülről kifele kezdődik, azt értem alatta, hogy az építkezést sejt szintről kell elkezdeni.
És vajon mire van szüksége egy sejtnek? Oxigénre és tápanyagra! Ez a két alapvető szükséglete ahhoz, hogy működni tudjon. Az oxigénfelvétel is néha hordoz magában kihívásokat, de szerencsére ez a folyamat a vegetatív idegrendszer által meglehetősen jól szabályzott a szervezetben.
A tápanyagfelvétel viszont már rendszerint nagyobb problémákba ütközik, még azoknál is, akik kifejezetten ügyelnek a tápanyagdús étkezésre.
Azt szokták mondani, hogy az vagy, amit megeszel, én viszont azt mondom: az vagy, amit a szervezeted hasznosítani tud. A két egyenlet eredménye nagyon sokszor nem egyenlő!
Hogy miért?
Egyrészt, a termőföldek kimerülése révén a mai táplálékok közel sem ütik meg azt a tápanyag-tartalmat, amit akár egy, vagy inkább több generációval ezelőtt mérhettünk volna az élelmiszerekben.
Másrészt, korunk hagyományos táplálkozása (amit én csak menza-étlezésnek hívok) számos olyan antitápanyagot tartalmaz, ami egész egyszerűen gátolja a létfontosságú tápanyagok felszívódását. Ez a téma egy külön fejezetet megér, de ebbe a részbe most ne menjünk bele.
Ha mindez nem volna elég, a krónikus egészségügyi problémák, a stresszes életmód, a természettől való eltávolodás, a mókuskerék-életmód tovább ront a szervezet tápanyag-ellátottságán, hiszen abból a kevés bevitt létfontosságú tápanyagból is egyre többre és többre van szüksége a szervezetnek ahhoz, hogy ezeknek a túlórában zakatoló elvárásoknak meg tudjon felelni. Mindezzel további tápanyagokat von el a szervezet a saját sejtjei elől.
Ha visszagondolunk arra a legó-várra, amit az elején említettünk, ebben a mai világban hogyan néz ki a legtöbb ember legó-várja? Lukacsos építőkockák, düledező falak, instabil szerkezet, leomló tető.
Ha pedig mindez nem volna elég, akkor számolnunk kell azzal is, hogy a folyamatos krónikus stressznek köszönhetően a bélrendszer integritása megbomlik, roncsolódnak azok a kis bélbolyhok, amelyek a felszívódásért felelősek, tehát az a kevés tápanyag ami a sejtjeinkhez juthatna sem tud megfelelően felszívódni. Így jutottunk el oda, hogy nem az vagy, amit megeszel, hanem az, amit ebből fel is tud szívni, és hasznosítani tud a szervezeted!
Amíg nem tudunk jó minőségű építőkockákból, masszív habarcsozással egy stabil szerkezetet építeni, addig a tetőnk is folyamatosan be fog ázni! Jöhet itt akármilyen gyógyfüves erősítés, homeopátiás szer, patikai csodaszer vagy bivalyerős antibiotikum… Az immunrendszernek esélye sincs az optimális működésre.
Egészen addig, amíg nem biztosítjuk sejt szinten, hogy a szervezet belülről kifelé tudjon elkezdeni építkezni, addig semmilyen csodaszer nem fog működni hosszú távon.

Honnan tudjuk, hogy mennyire jól tápláltak a sejtjeink?

Ha belülről kifelé haladva szeretnénk visszaállítani szervezetünk és immunrendszerünk egyensúlyát, akkor le kell ásnunk egészen a sejtek szintjére és gondoskodnunk kell a sejt szintű optimális tápanyag ellátottságról.
Egy széles laborvizsgálat eredményei alapján nagyon sok következtetést lehet levonni a sejt szintű tápanyag ellátottságról, de egyáltalán nem mindegy, hogy hogyan tekintünk az adott vérvételi eredményekre. Hagyományos értelmezés szerint csak akkor találunk eltérést, amikor már meglehetősen nagy a baj és a teljes kimerülés határán állnak a tápanyag-raktárak.
Funkcionális értelmezéssel lehetőség nyílik arra is, hogy a még nem kóros eltéréseket is felfedjük. Azokat az eltéréseket, amelyek arról tanúskodnak, hogy a sejtek már nem tudnak optimálisan funkcionálni, attól függetlenül, hogy még nincs kóros eltérés.
Nekünk pontosan erre van szükségünk! Az előző analógiánál maradva, a cél az, hogy jó minőségű építőkockákból (sejtekből) építsük fel az immunrendszerünk fellegvárát, és semmiképp nem szeretnénk megvárni amíg eljutunk arra a szintre, hogy már csak lukacsos, tufa anyagú építőkockákkal lehessen építkezni, igaz?
Funkcionális labor értelmezéssel időben kapcsolhatunk. Segítségével fényt deríthetünk arra, ha a sejtjeink nem jutnak elegendő tápanyaghoz amire az optimális (immun)működéshez van szükségük, és nem kell megvárnunk, amíg már olyan nagy a baj, hogy teljesen összeomoljon a rendszer és amikor már hiába nyúlunk bármilyen természetes vagy természet-ellenes immunerősítő vagy tüneti szerekhez.
A valódi, funkcionális immunerősítés tehát erről szól! Arról, hogy belülről kifelé haladva, sejt szinten kezdjük meg az építkezést, minőségi alapanyagokból, jól táplált sejtekből, stabil habarcs felhasználásával építjük fel az immunrendszerünk és szervezetünk jól működő fellegvárát, ami optimálisan funkcionál. Tehát jól működik!
Ahogy minden építkezés egy alapos felméréssel kezdődik, úgy kezdődik a sejt-szintű építkezés egy Funkcionális Labor Értelmezéssel.

Te milyen alapanyagokból építkezel? Hagyod, hogy széthulljanak a falak és beázzon a tető, vagy megerősíted a falakat és stabil szerkezetet építesz?

 

 

 

 

 

 

Save

Save

Save

Hasonló cikkek

>