Megosztás:

Jód

A periódusos rendszer 53. rendszámú eleme talán még soha nem kavart ekkora port nemzetközi szinten a természetes megoldást kereső egészségfejlesztők körében…

Amikor eredetileg közzé tettem az alábbi videót, “kaptam érte” rendesen, hideget-meleget. Jó(d)szándékú és annál kevésbé jó(d)szándékú vélemény nyilvánítások és kommentek formájában…

Őszintén szólva, emiatt először azt gondoltam, kitörlöm ezt a videót a Hashimoto-s sorozatból.

De aztán meggondoltam magam. Annál ugyanis jóval fontosabb témáról van szó. Tény, hogy a jódpótlás kérdése nemzetközileg is megosztja a szakértőket.

Én számos külföldi képzésre, konferenciára járok. Az információkat nem egy helyről, nem egyetlen könyvből, és nem az internetet böngészve szerzem. Hús-vér funkcionális orvos mentoraimtól tanulok személyesen, folyamatosan.

Azok a funkcionális orvos szakértők, akiktől én tanulok, esetenként más állásponton vannak, mint mások. Ha 10 különböző szakértőt kérdezel, lehet hogy tízféle, kicsit különböző véleményt fogsz kapni, de mindegyikben ott van, ott lehet az igazság.

Az én hitvallásom és hivatásom, hogy azokat az információkat osszam meg közérthető magyar nyelven, amiket amerikai és külföldi funkcionális orvos és szakértő mentoraimtól tanulok.

Ez a videó, és a belőle készült poszt is ezzel a szándékkal készült. Ezúttal Kyra Kauffmann, jód terápiával foglalkozó német funkcionális szakemberrel készült riportom alapján.

“Csodaszer” a jód?

Sokan csodaszerként tekintenek a jódra, ha a pajzsmirigy támogatásról van szó. Nem teljesen alaptalan ez a feltételezés, de nézzünk kicsit a mélyére.

Nem csak a pajzsmirigynek van szüksége jódra! Szüksége van még a petefészeknek, a nemi hormont termelő szerveknek, a méhnek, a mell szöveteinek, férfiaknál a prosztatának. De ezenkívül még a bélrendszernek és a fehérvérsejteknek is kell jód a megfelelő működéséhez. Szinte nem is akad olyan szövet a szervezetben, aminek ne lenne szüksége jódra.

A jód egy olyan mikrotápanyag, amiből az sem jó, ha túl sok van a szervezetben, de az sem, ha túl kevés van… Manapság az a tendencia, hogy inkább kevés jód van a szervezetünkben. Talán ennek is köszönhető, hogy elég sokan kutatnak az alábbi témában, és ennek kapcsán számos terápiás lehetőség ismert. Kyra Kauffmann egyik mentora Dr. David Brownstein, aki elismert szaktekintély a jódterápiás irányzatok képviselői között.

Hashimotó és a jód

Nagyon fontos tisztázni, hogy a Hashimoto hátterében nem a pajzsmirigy betegsége áll.
A pajzsmirigy csupán áldozata a szervezet öntámadási folyamatának. Vagyis a Hashimoto visszafordítása kapcsán minden esetben a gyulladásokat érdemes megcélozni!

Kyrát arról kérdeztem mi a helyzet a jóddal, ha a képben Hashimoto is szerepel. Ő is arra hívta fel a figyelmet  – mint minden funkcionális orvos – hogy nézzük át először a pajzsmirigyhormon termelés folyamatát.

Tény: A pajzsmirigy hormon  termelésre minden esetben jódra van szükség.

Ugyanis tirozinból és jódból “készül” a pajzsmirigy T4 hormona. A tirozin egy aminosav és az aminosavak a fehérjék alkotóelemei. Vagyis a T4 hormonhoz szükség van tirozinra (fehérje alkotóelem) és jódra. Látható hogy csak akkor tud elég pajzsmirigyhormon termelődni a szervezetben, ha van hozzá jód.

Jódpótlás Hashimoto esetén

Hashimotónál azonban kicsit bonyolultabb ez a képlet. Ahhoz, hogy a hormontermelés létrejöjjön, egy enzimatikus folyamatra van szükség a szervezetben. Viszont az enzim, ami ennek a folyamatnak a végrehajtásáért felelős, támadás alatt van: az autoimmun gyulladásos folyamat “támadása alatt”.
Ezt a támadást tudják mérni és kimutatni a laborok. Például ha az Anti-TPO magas,akkor ez azt jelzi, hogy a háttérben egy gyulladásos folyamat eredményeként, támadás van a pajzsmirigy-peroxidáz (tireoperoxidáz, rövidítve: TPO) enzim ellen, a saját immunrendszerünk által.

Amíg ez a folyamat zajlik a háttérben, addig a jód hozzáadása olaj lehet a tűzre!
A gyulladás – az egésznek az okozója – még jobban fellángolhat a jód hatására.

Ezért kell megfelelő körültekintéssel lenni, hogy jódpótlást, mikor és hogyan alkalmazunk pajzsmirigy problémában szenvedőknél.

Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk vele, vajon zajlanak-e a háttérben gyulladásos folyamatok. Ha igen, akkor a jódpótlás ELŐTT a gyulladásos folyamatok OKÁT kell kideríteni, és ezt a (krónikus) gyulladást megcélozni, majd visszafordítani.

A jód nagyon fontos a pajzsmirigy és más hormonképző szervek működésében, viszont ha HASHIMOTO is szerepel a képletben akkor az első lépés a gyulladás – öntámadás visszafordítása.

A gyulladások okának feltárása viszont nagy kihívás, hisz nagyon sok minden hozzájárulhat a gyulladásokhoz. Azt kell kideríteni egy “oki” terápiánál, hogy mi okozza a krónikus krónikus gyulladást a szervezetbe.

Érdemes saját magadnak felmérni és a kis kirakós darabokból összerakni, hogy nálad mi okozza a gyulladást. Ehhez találhatsz segítséget akár a könyvemben is.

Te magad is ki tudod deríteni, mi a probléma, ha tudod, hogy milyen kövek alá kell benézni, ha tudod, hogy mik lehetnek azok a lehetséges gyulladást okozati faktorok.

A lényeg a jóddal és a hashimotóval kapcsolatban, hogy a jód ugyan egy nagyon fontos mikrotápanyag, szüksége van rá a szervezetnek, viszont csak optimális mennyiségben. Se túl sok, se túl kevés ne legyen – főleg pajzsmirigy probléma esetén.

Ha a Tirozin + Jód = Pajzsmirigy képlet hátterében krónikus gyulladásos autoimmun öntámadásos folyamat zajlik, akkor

  1. keresd a gyulladás valódi okát
  2. csökkentsd a krónikus gyulladást
  3. ha megalapoztad a gyógyulást, és ezzel visszafordult az öntámadás, csökkent a gyulladás, akkor reális lépés lehet a jódpótlás stratégiája.

Azok a funkcionális medicina szakértők, akiktől én tanulok ezt a képletet tanítják és támogatják.

Azt tanácsolom, mindenképpen kérd a jódpótláshoz szakember segítségét, aki tisztában van vele, hogy ezt hogyan kell szakszerűen csinálni. Aki tudja és érti, hogy milyen folyamatok játszódnak le a háttérben.

Funkcionális szakemberre van szükség ebben az esetben, aki tudja hogyan érdemes tesztelni a te szervezeted jód szintjét (és utána optimalizálni). Akár egy olyan szakemberre, mint Kyra Kauffmann.

Minden esetben állapotfelméréssel érdemes ellenőrizni, hogy a te szervezetedben jelenleg milyen a jód státusz. Erre is különféle módszerek vannak, de nem mindegyik működik egyformán jól a jód tesztelés tekintetében. Csakis ezek után érdemes jódpótlásba kezdeni, ami egy külön szakma, tudományág.

De ne feledd!
Első lépésként mindenképp tárd fel a gyulladáshoz hozzájáruló faktorokat, az okokat, és azokat célozd meg – válj egészségdetektívvé!  

Ehhez nyújtok segítséget neked a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK tréningben, ahol benézünk a gyulladásokat okozó (rejtett) mérföldkövek alá, hogy kiderítsük, mi minden lehet Nálad okozati faktor az autoimmun öntámadás, vagy bármilyen krónikus tüneted hátterében.

Utána pedig: elindulunk a vitalitásodhoz vezető úton! Tarts velem, legyél te is sorsfordító!

 

 

Hasonló cikkek

>