Megosztás:

A nemzetközi Hashimoto konferenciára 24 külföldi szakértővel készítettem interjút a Hashimoto pajzsmirigybetegség különböző aspektusairól. Ebben a videó összefoglalóban a testsúly- és testhőmérséklet problémák és a Hashimoto kapcsolatáról készült interjúból emelem ki a legfőbb gondolatokat. Interjú alanyom Dr. Simone Koch volt, Németországból.

***TESTSÚLYPROBLÉMÁK
A testsúlyproblémák hátterében nagyon sokszor állhat a pajzsmirigy alulműködése.
A legtöbben erre T4 tiroxin hormont pótolnak, viszont a testsúlyproblémák hátterében sokszor a T2 hormon egyensúlytalanságai állnak. Ez a hormon viszont pótlásként csak a természetes hormont tartalmazó hormonpótló készítményekben áll rendelkezésre.
Ugyanakkor, még ha természetes készítményekkel is pótoljuk a hormonokat, önmagában a hormonpótlás a legtöbbször nem elegendő ahhoz, hogy a testsúlyproblémák rendeződjenek.

Minden pajzsmirigybetegség és autoimmun állapot hátterében valamilyen krónikus, szisztémás gyulladásos folyamat húzódik. A gyulladások csökkentését a valódi okokat célzó funkcionális étrendi és életmódprogram mentén érdemes elkezdeni, és az életmódunk részévé tenni, hogy a testsúly problémákat a valódi okok rendezésével tudjuk megoldani.

***TESTHŐMÉRSÉKLET PROBLÉMÁK
Egy másik fő tünet pajzsmirigy alulműködés esetén az optimálisnál alacsonyabb testhőmérséklet (fázósság, hideg végtagok…).

Miért is fontos az optimális (kb. 36.6-36.9 Celsius közötti) testhőmérséklet? A sejtszintű folyamatok és a pajzsmirigy hormonok is akkor tudják sejt szinten optimálisan kifejteni hatásukat, ha a test hőmérséklete optimális.

Az ételérzékenységek is okozhatnak testhőmérséklet csökkenést. Az érzékenységet okozó ételek körülbelül 20 perccel az elfogyasztásuk után testhőmérséklet csökkenést eredményezhetnek. Ez is egy hozzájáruló faktor lehet a pajzsmirigyhormonok alacsonyabb sejt szintű hasznosulásában.

HOGYAN TOVÁBB?
Szeretnél többet megtudni a problémák valódi okait megcélzó funkcionális életmódprogramról, és az eliminációs étrendről, amelyet a funkcionális medicina szakértői arany-standardként emlegetnek az ételérzékenységek visszafordítására?

Tudj meg többet mindezekről IDE kattintva a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK tréningben!

Hasonló cikkek

>