Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : tizenegyedik rész

Az alvás-ébrenlét ciklus kritikus fontosságú az egészségünk szempontjából, mivel számos fontos hormont szabályoz a szervezetünkben.

Olyan hormonokat, mint a kortizol, inzulin, leptin, és a ghrelin, ami az étvágyat és az anyagcserét is szabályozza. Éppen ezért nagyon fontos, hogy az alvás-ébrenlét ciklusa jól működjön.

Az egyik módja, hogy egészségesre hangold ezt a ciklikusságot a szervezetedben az nem más, mint hogy a napkeltéhez és a napnyugtához igazítod a napi ritmusodat.

Persze ez nem mindig kivitelezhető, vannak akik éjjeli műszakban dolgoznak, vagy vannak emberek, akik pacsirták és korábban felkelnek, mint a nap, megint mások pedig inkább bagoly típusúak és sokáig fennmaradnak este, amivel szintén elhangolják az alvás-ébrenlét ciklust.

Szeretnék megosztani veled pár gyakorlati tanácsot, hogyan tudod egészségesre hangolni a belső napi ciklusodat, vagy más néven a cirkadián ritmusodat.

  • Az első, hogy reggel felkelés után igyekezz minél hamarabb kimenni a természetes fényre, és időjárástól függően igyekezz minél több bőrfelülettel érintkezni a napfénnyel. Ha nem süt a nap, a természetes fény akkor is jó hatással van a cirkadián ritmusodra. Engedd, hogy minél több több természetes fény érje az arcodat a reggeli órákban. Ilyenkor lehetőleg ne viselj napszemüveget, mert a természetes napfény a szemeden keresztül fontos üzenetet küld az agynak, ami az alvás-ébrenlét ciklust szabályozza.
  • Aztán a déli órákban is igyekezz kimenni a természetes fényre. A déli napfény serkenti a szerotonin termelődést, ami pedig a nap végén melatoninná, vagyis alváshormonná alakul. 
  • Az esti órákban igyekezz a napnyugtához igazodva te is megnyugodni, lenyugodni. Ilyenkor már igyekezz minél több kék fényt kibocsátó eszközt, kütyüt, monitort, lámpát lekapcsolni. Haladó stratégia, ha naplemente után a lámpákban vöröses fényspektrumú izzókra kapcsolsz át az esti órákban, vagy kék izzófény helyett sólámpákat kapcsolsz. 

Ez a vöröses spektrumú borostyánszínű fény a naplemente színspektrumát küldi az agynak, ami elősegíti a melatonin hormon termelődését.

Ha az esti órákban kell monitoron dolgoznod, akkor mindenképp töltsd le a gépedre az f.lux alkalmazást, ami naplemente után borostyánszínűvé varázsolja a monitorodat. A telefonod beállításaiban pedig mindenképp tartsd bekapcsolva a Night Shift éjszakai műszak funkciót, ami naplementekor automatikusan csökkenti a képernyő színhőmérsékletét.

Persze az alvás-ébrenlét ciklus behangolásához a legjobb, ha az esti órákban már egyáltalán nem nézel semmilyen monitort vagy képernyőt. 

A napi cirkadián ritmusod egészséges működése nagyon fontos a hormontermelődés, az energiaháztartás és az immunrendszeri egészség szempontjából is, próbálj meg tehát minél többet beépíteni a most megosztott tippjeimből a mindennapjaidba!

Ismerj meg további tippeket is arról, hogyan egyensúlyozd ki immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat!

Regisztrálj a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

Vitalitás Műhely

Hasonló cikkek

>