Megosztás:

Ki támadt rám?

Milyen kifejező szó az, hogy autoimmun betegség, hiszen amikor valaki autoimmun beteg, akkor az immunrendszere saját teste ellen fordítja erejét. Mire tudomásunkra jut, hogy betegek vagyunk, sokszor már régen nem a mi kezünkben van az irányítás. Folyamatosan elviselünk egy (krónikus) támadást, ami ellen látszólag alig valamit tehetünk. Látszólag.

Az Európai Hashimoto Konferencián egy olyan német szakemberrel beszélgethettem, aki amellett, hogy orvos, jártas az ősi, kínai orvoslásban, továbbá a Funkcionális Medicina (FM) kiváló képviselője is. Dr. Diego Schmidt sokoldalú tapasztalata és tudása tükrében osztotta meg velem azokat az összefüggéseket, amelyek olyan alap felismerésekre késztethetnek bennünket, téged, amelynek következtében elindulhatsz egy olyan úton, amelynek természetét nagyrészt te magad fogod legjobban ismerni, és így újra képessé válsz irányítani is a saját életedet.

Ennek persze több, nagyon fontos, mondhatnám kihagyhatatlan előfeltétele van: az első, hogy akarj változtatni, a második, hogy légy tudatos!

Az összefüggések ismerete azért olyan lényeges, mert azok révén benned is össze fog állni a kép, hogy milyen összetett folyamatok járulnak hozzá ahhoz, hogy milyen egészségi állapotban vagy, és rávilágítanak arra is, hogy a te utad merre kell, hogy vezessen.

Képzeld magad egy fának!

A fa föld feletti részei jelképezik a testi egészséged és jólléted fizikailag érzékelhető jeleit. Amikor beteg vagy, vannak tüneteid (levelek). A fa hasonlatból kiindulva könnyen megérthető, hogy amikor a levélnek baja van, az az ágak felől indul, majd ha visszafelé követjük az útját, eljutunk a törzshöz, és végül a gyökerekhez is. Arról, hogy mi tartozik az embernél a gyökerek szintjéhez, talán még keveset tudunk, de a FM épp e területek középpontba helyezésével tesz nagyon sokat azért, hogy ne csupán a levelek baját, a tüneteket kezeljük, hanem jussunk el az okokig, és az okokat befolyásolni képes tettekig. Az ember esetében a gyökérnél találhatók a genetikai és epigenetikai tényezők, mint végső okok. A genetika szó nyilván már mindenki számára ismerős, de talán az epigenetika nem. Az epigenetika a modern biológiában a gének olyan öröklődési formájának vizsgálata, amely nem jár együtt a DNS szekvenciájának megváltozásával. Vagyis az epigenetikai komponensek a DNS megváltozása nélkül hatnak ránk. Ennek 5 fő pillére:

  1. a táplálkozás
  2. a mozgás
  3. az étrendkiegészítés – ásványianyag és vitaminpótlás
  4. stresszkezelés és alvás
  5. minden belső emocionális, lelki és szellemi faktor – szokás szerint ez a legnagyobb és legösszetettebb, de ide tartozik pl. a társadalmi szerep, a közösségben elfoglalt hely stb.

Ezek a tényezők együttesen és egymásra is hatva felelnek azért, hogy mi jelentkezik tünetként, vagyis milyen lesz a lombod.

Áss le a gyökerekig!

Ha Hashimotód van, személyesítsd a betegséged hátterét, azaz áss le a gyökerekig és vizsgálj meg minden területet, ami téged jellemez! Készíttess részletes állapotfelmérést, hasznos lehet egy autoimmun spektrumfelvétel, amely alapján világossá válik, mely faktorok billentek ki az egyensúlyból, mit kell elsődlegesen helyreállítani. Végezz önvizsgálatot! Nem csupán a szokásaid feltérképezésére, de a lelki oldalra is szánj időt és energiát! Óriási munkának tűnhet, és az is, de tudd, hogy ma már sok szakember lehet segítségedre ebben. Olyan személyre szabott összefüggésekre fogsz rátalálni, amelyről egy kívülálló nem tudhat, de segíthet abban, hogy merre keresd. Ilyen a FM is:

Felnyitja a szemed

A FM nem megmondja, hogy mit csinálj és mire van szükséged, hanem visszasegít abba az állapotba, amelyben megtanulod, vagy visszaemlékszel arra, hogy az irányítás a te kezedben van. Jó lenne egy piros kapszula, amelyet bekapunk, és minden megoldódik, de nincs ilyen, legalábbis ahogyan te képzeled, úgy nincs. A piros kapszula ugyanis te magad vagy. Az ősi kínai orvoslás fontos alaptétele, hogy a legjobb orvos mindenki számára önmaga. Biztosan hallottál már a szervezet öngyógyító folyamatairól. Ezek nem csupán egy megfázás esetén működnek, hiszen nem elszigetelt szervek tárháza, hanem egy komplex rendszer vagyunk, és nem csupán öngyógyító folyamataink vannak, de egy egész öngyógyító gépezetünk, amelynek meg kell adnunk azt, amire szüksége van, és ő teszi a dolgát. Emlékezz az öt pillérre!

Légy tudatos!

A tudatosság nem egy állandó fejben számolgatás és önkorlátozás, hanem egy hozzáállás, hogy tudod: mi mire hogyan hat. Az öt pillérből az első háromnál is szükség van rád, de ott sokat tehetnek érted a kutatások, és az olyan orvosok és segítők, akik ezen a területen tevékenykednek. A 4. és 5. pontnál sem vagy magadra utalva, de ott a válaszokat biztosan csak magadban találod meg, és nem kívül. Amikor azt mondom szánj időt magadra, a megismerésedre, nem úgy értem, hogy fel kell borítanod mindent, vagy lemondanod dolgokról, hanem arra, hogy légy türelmes, ha apró lépésenként tudsz haladni és figyelj oda minden jelre, amit addig esetleg figyelmen kívül hagytál! Mindenképp jó úton jársz, ha őszinte válaszokat adsz magadnak az olyan kérdésekre, hogy mire vágysz igazán, milyen vagy egy adott helyzetben valójában, mik befolyásolnak a tetteidben, viselkedésedben. Bontsd vissza lépésről lépésre a kis hagymahéjaidat, hogy eljuss igazi önvalódig, amely mindent tud arról, ami neked jó. Lehet, hogy szokatlan dolgokat találsz, de az vagy te! Nagyon szurkolok neked, hogy juss el a téged előre vivő felismerésekig.

Addig is, ha segítségre van szükséged, indulj el Te is saját vitalitásod felé vezető úton!
Tedd meg az első lépéseket máris!

Hasonló cikkek

>