Funkcionális Labor Értelmezés Program-régi

med

Funkcionális Labor Értelmezés Program

NÉZZ A PROBLÉMÁK MÖGÉ, TUDD MEG, HOGY VALÓJÁBAN MIT REJT A FELSZÍN, ÉS MIRŐL ÁRULKODIK A LABOR LELETED!

 

 

Miért érzem magam rosszul, ha a labor eredményem teljesen normális?

utca

Bizony, ez a kérdés sokakat foglalkoztat manapság, amikor az olyan krónikus tünetekre, mint például a folyamatos fáradtság, elhízás, fejfájás, visszatérő fertőzések, allergiák, emésztőrendszeri panaszok, ízületi fájdalmak stb., a legtöbb esetben csak olyasmi válaszokat kapunk, hogy bizonyára túlterheltük magunkat, és valóban ránk férne már egy hosszabb szabadság. Netalán annyit kapunk megjegyzésként, hogy az egészet csak beképzeljük magunknak, és a gondolkodásmódunkon kellene csak változtatni.
Funkcionálisan szemlélve azonban, soha nem lehet semmilyen tünet “normális”. Az, hogy egy tünet nagyon gyakori, még egyáltalán nem jelenti azt, hogy normális is lenne, főleg nem akkor, ha egy krónikusan meghúzódó folyamat eredményeképpen jelentkezik.

Vajon miért nem érzem magam jól annak ellenére, hogy a laborleleteim alapján úgy tűnik, minden rendben van?

Nézz bele,  és megtudhatod:

Lehet, hogy a ‘normális’ nincs is annyira rendben???

utca

A laborleletek értékeinek normál tartományai a lakosság 95%-ának statisztikái alapján kerülnek meghatározásra. A statisztikát a lakosság egészére vonatkozó adatok határozzák meg. És nézzünk csak körül. Egyre több a krónikusan beteg ember a mai világban. Egyre több ember táplálkozik rosszul, egyre többen vannak  elhízva, az emberek keveset mozognak, stresszben élnek, és ezek a krónikus életviteli problémák a laborleletekben is meglátszanak! A normál laborértékek ennek megfelelően kitolódnak, mert egyre több krónikusan beteg ember látogat el a laborokba, és ezeknek az embereknek a laboreredményei is beleszámítanak a statisztikai normák meghatározásába.

Laboratóriumi Normál Tartomány

A laboratóriumi normál értéktartomány úgy kerül meghatározásra, hogy az összes lakosságból a laboratóriumba ellátogató emberek edményei alapján egy statisztikai átlagot határoznak meg, és meghatározzák az átlagtól való eltérés maximális mértékét, amin belül egy adott ember laboreredménye még normálisként határozható meg. A hagyományos statisztikai normál értékek a mai világban sajnos egyre távolabb esnek attól a funkcionális optimum értéktől. Ez utóbbi biztosítaná azt, hogy a sejtjeink, szöveteink, szerveink és szervrendszereink optimálisan tudjanak FUNKCIONÁLni, azaz működni.

Normal tartomany

Funkcionális Optimum Tartomány

Optimalis tartomany

Funnkcionális szempontból tekintve a laboratóriumi tartományokra; a hagyományos normál értékeket felosztjuk további három kategóriára. Középen a valódi, normál tartomány található, amit funkcionális optimumnak nevezünk. Ebben a tartományban tudunk arról beszélni, hogy a szervezet valódi egyensúlyban van, a sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek optimálisan tudnak funkcionálni (működni). Minden, ami ezen kívül esik, még akkor is, ha az a hagyományosan értelmezett laboratóriumi normál tartományon belül is van, az funkcionális eltérést jelöl az adott területen. Ha a funkcionálisan magas vagy alacsony tartományban vannak bizonyos labor paramétereid, akkor az arra világít rá, hogy bizonyos területek működése nincs egyensúlyi állapotban a szervezetedben, ami pont elég ahhoz, hogy krónikus jelleggel gyötörjenek bizonyos problémák, azaz tünetek – akár anélkül, hogy diagnosztizált betegséged lenne, vagy a laborleleteden bármi is jelölve lenne ezzel kapcsolatban.

Ne találgass, tesztelj!

Ezért van az, hogy a hagyományos vérvizsgálati tesztek a legtöbb esetben mindenkinél azt az eredményt hozzák, hogy minden a legnagyobb rendben van, és a visszatérő, vagy nem múló tünetek, látszólag semmilyen aggodalomra nem adnak okot a laborleletek alapján. Hiába érezzük valahol legbelül, hogy valami nincsen rendjén, a labor leleten szereplő adatok szerint mégis minden normálisnak tűnik… De valóban így lenne ez? Akkor mégis mitől érzed rosszul magadat?

Van egy olyan dekódoló rendszer, amivel a ‘normálisnak tűnő’ laborleletek mögé is bepillantást lehet nyerni, és mintegy a sorok között olvasva, és a lényeget értelmezve, a felszínre lehet hozni olyan megbújó folyamatokat, amelyek a normálisnak tűnő laborleletek mögött húzódnak, a krónikus tünetek valódi okaiként!

Meduza

Funkcionális dekódoló rendszer – tanulj meg olvasni a sorok között!

To

Egy átfogó laborvizsgálat nagyon jó kiinduló pont a krónikus problémák kiváltó okainak felderítésében.
A funkcionális értelmezésnél nem a labor által meghatározott normál tartományra hagyatkozunk, hanem megpróbálunk a “sorok között olvasni”. Olyan jellegzetességekre felfigyelni a paraméterek között, amelyek betegségek diagnosztizálása HELYETT, olyan közbelépési lehetőségekre hívják fel a figyelmet, amelyekkel kapcsolatban tenni lehet, és tenni is érdemes annak érdekében, hogy krónikus, nem múló tüneteink rendeződjenek, és a szervezet visszabillenjen az egyensúlyi állapotba.

Itt az ideje, hogy benézz a problémáid mögé! Tanuld meg értelmezni, hogy valójában mit rejt a felszín!

Jelentkezz a Funkcionális Labor Értelmezés Programra, ahol végre választ kaphatsz arra, hogy miről árulkodik a labor leleted!

 

Zsolt esete

Zsolt 34 éves, folyton levert és energiátlan. Bőrén, és főleg az arcán gyulladásos jellegű tünetek jelentkeznek. Orrnyálkahártyája folyamatos gyulladásban van, és ha mindez még nem lenne elég, emésztési panaszok is gyötrik. Sokszor ég a gyomra. Néha az izületei is fájnak, és sokszor érzi magát motiválatlannak, levertnek és depressziósnak. Az utóbbi időben sok helyen járt már, de megnyugtató válaszokat sehol nem kapott a problémáival kapcsolatban.

Panorama

Laborleletében 5 érték volt megcsillagozva, ezek mutattak eltérést a laboratóriumi normál tartománytól. Ezzel szemben, funkcionális szempotból összesen 15 eltérés volt megfigyelhető a leletében.
Az eltérések arra mutatnak rá, hogy a szervezetben egyensúly zavarok állnak fenn. A funkcionális eltérések arra világítanak rá, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy az adott szervrendszer és működési terület optimalizálásával a szervezet újra egyensúlyi helyzetbe kerülhessen. A funkcionális eltérések az Egyensúly Potenciálokra mutatnak rá.


Zsoltnál az alábbi egyensúly potenciálokat lehetett feltárni:

 • Zsolt vérvizsgálati eredményeinek tendenciái az epeműködés elégtelenségére vagy epe pangásra utalhatnak, az epeműködés támogatásának szükségességére hívják fel a figyelmet.
 • A leletek funkcionális értelmezésével arra lehetett rávilágítani, hogy a szervezetet potenciálisan vírusfertőzés terheli.
 • A vérvizsgálati eredmények funkcionális értelmezésben Zsolt immunrendszerének elégtelen működésére utalnak, és azt jelzik, hogy szükséges az immunrendszer támogatása.
 • Az eredmények funkcionális értelmezésével arra lehet következtetni, hogy Zsolt szervezetében hiány lehet néhány létfontosságú mikrotápanyagból, úgy mint B12 vitaminból, folátból, cinkből.


 

Enikő esete

Enikő 45 éves, folyamatosan fáradtnak érzi magát. Éjszakai izzadásról panaszkodik, és arról, hogy folyamatosan puffad a hasa, sokszor van hasmenése. A hasa és dereka köré úszógumi szerű zsírpárnát szedett fel, amit nem tud leadni, és nagyon hamar ingerlékennyé válik, ha kimarad egy étkezése, viszont ha eszik, akkor ez átmenetileg enyhíti a fáradtságát.

To

Laborleletében 9 érték mutatott eltérést a laboratóriumi normál értékhez képest, de az eltérésekkel kapcsolatban nem kapott további kommentárokat. Funkcionális optimumtól való eltéréseket vizsgálva, ugyanezt a leletet tüzetesebben szemügyre véve összesen 26 eltérést találtunk.


Enikőnél az alábbi egyensúly potenciálokat lehetett feltárni:

 • Enikő vérvizsgálati eredményeinek tendenciáiból arra lehet következtetni, hogy szervetete elveszíti a képességet arra, hogy optimálisan szabályozza a vércukor szintet. A vércukor háztartás támogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az ingadozó vércukor szint hipoglikémiához, elhízáshoz, metbolikus szindrómához, inzulin rezisztanciához és diabéteszhez vezethet. Annak érdekében, hogy Enikő elkerülje ezeket a problémákat, változtatni kell bizonyos étrendi és életvezetési szokásain.
 • A leletek funkcionális értelmezésével arra lehetett rávilágítani, hogy Enikő szervezetét potenciálisan vírusfertőzés terheli.
 • A vérvizsgálati eredmények funkcionális értelmezésből arra lehet következtetni, hogy krónikus parazita fertőzés (bélférgesség) valószínű a szervezetben, aminek a jelenlétét érdemes lehet kizárni.
 • Enikő szervezetében környezeti- és/vagy étel érzékenység állhat fent. Egyéni érzékenységek felderítésére lehet igény, azok kizárása érdekében.
 • Az eredmények funkcionális értelmezésével arra lehet következtetni, hogy Enikő szervezetében hiány lehet néhány létfontosságú mikrotápanyagból, úgy mint B12 vitaminból, folátból, cinkből, vasból és magnéziumból.


 

Emma esete

Emma 38 éves, drasztikusan csökkent terhelhetőképességről panaszkodik. Krónikusan fáradt, kimerült. Autoimmun betegségeket diagnosztizáltak nála, de amikor orvosnál jár ezzel kapcsolatban, nem kap valódi válaszokat arról, hogy mi is történik tulajdonképpen a szervezetében. Emma sokszor szorong, sőt néha kifejezetten depresszív. Néha emésztési panaszai is vannak, bőre nagyon száraz és viszket. Nagyon ingerlékennyé válik, ha kimarad egy étkezése, és nagyon kívánja az édességeket.

Emma laborleletében 7 érték mutatott eltérést a laboratóriumi normál értéktől. Ezzel szemben, amikor a funkcionális optimumtól való eltéréseket vizsgáltuk, összesen 22 eltérést találtunk.

Szundi

Emmánál az alábbi egyensúly potenciálokat lehetett feltárni:

 • Emma vérvizsgálati eredményeinek tendenciái az epeműködés elégtelenségére vagy epe pangásra utalhatnak, az epeműködés támogatásának szükségességére hívják fel a figyelmet.
 • A vérvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a esély lehet a nem-alkoholos zsírmáj korai stádiumának kialakulására, és Emma májának működése támogatást igényel.
 • Emma vérvizsgálati eredményeinek tendenciáiból arra lehet következtetni, hogy szervetete elveszíti a képességet arra, hogy optimálisan szabályozza a vércukor szintet. A vércukor háztartás támogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az ingadozó vércukor szint hipoglikémiához, elhízáshoz, metbolikus szindrómához, inzulin rezisztanciához és diabéteszhez vezethet. Annak érdekében, hogy Emma elkerülje ezeket a problémákat, változtatni kell bizonyos étrendi és életvezetési szokásain.
 • A vérvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a szervezetben fehérje hiány állhat fenn. Ez adódhat elégtelen táplálkozási bevitelből, illetve emésztési zavarból, ami hátráltatja az esszenciális fehérjék felszívódását.
 • Az eredmények funkcionális értelmezésével arra lehet következtetni, hogy Emma szervezetében is hiány lehet néhány létfontosságú mikrotápanyagból, úgy mint B6 és B12 vitaminból, folátból, és vasból.


 

Funkcionális Labor Értelmezés Program

Vajon a Te laboreredményed milyen információkat rejthet? Vajon mi húzódik a Te krónikus tüneteidnek a hátterében? Ahogyan látod, egy vérvizsgálati lelet eredményéből hihetetlen sok információra fényt lehet deríteni a problémák gyökereinél lévő valódi okokról!

Ismerd meg a Te problémáid mögött húzódó valódi folyamatokat!

 

 

EZEKET KAPOD, HA JELENTKEZEL A FUNKCIONÁLIS LABOR ÉRTELMEZÉS PROGRAMRA:

Egy kb. 25-30 oldalas írásos jelentést a leleted Funkcionális Labor Értelmezésével, ami az alábbiakat tartalmazza:

 • mely területek igényelnek kiegyensúlyozást a szervezeteden belül a laborleletek eredményei alapján
 • milyen tápanyagokból van hiány a szervezetedben
 • a vérvizsgálati eredményed mely paraméterei esnek kívül a funkcionális optimum tartományon
 • melyek azok a paraméterek, amelyek eltérései különös figyelmet igényelnek
 • mit jelentenek az egyes eltérések, és melyek az eltérések lehetséges okai
 • vérvizsgálati eredményeid a funkcionális (működési) mátrix által szemléltetve, amelyből következtetni lehet az egyes élettani rendszerekben fellépő működési zavarokkal kapcsolatban
 • MAKROtápanyagok státusza a szervezetedben, ami megmutatja, hogy mely makrotápanyagok feldolgozásával áll hadilábon a szervezeted
 • MIKROtápanyagok státusza a szervezetedben, ami megmutatja, hogy mely mikrotápanyagokból van hiány a szervezetedben

Nézz bele, hogy mi mindent tartalmaz ez a részletes funkcionális elemzés!

Milyen laborvizsgálatokat érdemes elvégeztetned ahhoz, hogy a Te leletedet is ki tudjuk elemezni funkcionális szempontból?

1. ALAP SZÉLES ­PANEL


 • Vércukor
 • Karbamid
 • Kreatinin
 • eGFR
 • Nátrium
 • Kálium
 • Klorid
 • CO2
 • Húgysav
 • Összfehérje
 • Albumin, Globulin


 • Kalcium
 • Foszfát
 • Magnézium
 • Alkalikus foszfatáz
 • GOT
 • GPT
 • GGT
 • LDH
 • Bilirubin összes
 • Bilirubin direkt
 • Vas


 • Koleszterin
 • LDL koleszterin
 • HDL koleszterin
 • Triglicerid
 • Süllyedés
 • Kreatin­kináz
 • Teljes vérkép:
 • Fehérvérsejt, VVT, Hemoglobin,
 • Hematokrit, MCV, MCH, MCHC, Trombocita, RDW(%)
 • Monocita, Limfocita, Neutrofil, Eozinofil, Bazofil


 


2. KIEGÉSZÍTETT PANEL

Az előbbiek, kiegészítve plusz ezekkel:

 • Hemoglobin A1C
 • Inzulin ­ éhgyomri
 • Ferritin
 • Teljes vaskötő kapacitás
 • Transferrin szaturáció %
 • C reaktiv protein
 • Homocisztein
 • Fruktózamin
 • C-­peptid3. VITAMIN PANEL

 • 25-OH Vitamin D
 • B12 Vitamin
 • Folsav


 


4. PAJZSMIRIGY PANEL

 • TSH
 • Szabad T3
 • Szabad T4
 • Reverz T3
 • ATPO
 • ATG5. HORMON PANEL

 • Leptin
 • DHEA-­S
 • Kortizol (reggel)
 • Progeszteron
 • Tesztoszteron
 • Ösztradiol
 • SHBG


 

Az ALAP SZÉLES¬PANEL (1. Számú) a minimális feltétele annak, hogy el lehessen készíteni a Funkcionális Értelmezést. Ezen túl, amennyivel több paramétert sikerül lemérni, annál szélesebb körű funkcionális kép alakítható ki, annál nagyobb az esély arra, hogy feltárjuk a szervezetedben fennálló egyensúlytalanságokat.

A vérvételnek két lehetséges módja van:

1. Minden embernek, attól függetlenül, hogy vannak-e panaszai, vagy sem, minden évben érdemes a körzeti háziorvostól beutalót kérni egy széles laborvizsgálatra a prevenció jegyében. Ha gondos a háziodvosod, akihez jársz, akkor ezt a vizsgálatot egyébként is rutinszerűen elvégeztetni nálad minden évben egyszer, de ha nem, akkor Te kérheted ezt. Ha van ilyen laborleleted, és 2 hónapnál nem régebbi, akkor minden további nélkül tudjuk ezt használni a Funkcionális Értelmezéshez.

2. Ha nincs ilyen laborleleted, vagy nem tudod megoldani, hogy a háziorvosod az éves kivizsgálásod keretében elküldjön egy széles laborvizsgálatra, akkor sincs semmi baj, mert van egy jó pár laboratórium, ahol magánvizsgálat keretében el tudod végeztetni a szükséges vérvételt.
A M.E.D. központ szerződött partnere a Centrum Lab, ahol 20% listaár-kedvezménnyel lehet igénybe venni a laborvizsgálatokat. A kedvezmény igénybevételéhez szükséges információkat a programunkra jelentkezőknek e-mailen küldjük el - igény esetén.

JELENTKEZZ A FUNKCIONÁLIS LABOR ÉRTELMEZÉS PROGRAMRA!

Részvételi díj: 29.900 Ft

A program nem tartalmazza a szükséges elvégzendő laborvizsgálatok esetleges költségeit. A laborok elvégzése a résztvevő feladata.

A feltüntetett árak bruttó árak, tartalmazzák a 27%-os Általános forgalmi adót.
Ezen az oldalon illetve a Funkcionális Labor Értelmezés Programban átadott információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot.
A feltüntetett információkat mindenki a saját felelősségére használja.
A programra való jelentkezéssel a résztvevő elismeri és elfogadja az alábbi együttműködési feltételeket.
Az átadott ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazása és felhasználása kizárólag a programban résztvevő személy felelőssége.
Semmilyen körülmények között nem vállalunk felelősséget az átadott ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazását illetően.
A Funkcionális Labor Értelmezés jelentés készítője orvosilag nem képzett. A Funkcionális Labor Értelmezés jelentés NEM orvosi diadnosztikai kategóra. A programban feltárt egyensúlytalanságok semmilyen esetben nem helyettesítik az orvosi diagnózist, és az orvosi tanácsokat.
Bármilyen étrendi- és életmódbeli változtatással kapcsolatban ki kell kérni kezelőorvos véleményét.
A Funkcionális Labor Értelmezés jelentés nem feltétlen felel meg a jelenlegi hivatalos orvosi álláspontoknak és ajánlásoknak, ennek megfelelően nem tudjuk vállalni az átadott információk orvosilag értelmezett pontosságát.

>