Funkcionális Labor Műhely Tréning

​Nézz be a valódi okok mögé!


KATTINTS AZ ALÁBBI KÉPRE, ÉS TÖLTSD LE AZ AJÁNDÉK

"LEGYÉL ÖNMAGAD EGÉSZSÉGŐRE" E-KÖNYVET. 

Görgess lejjebb a műhely videóhoz tartozó jegyzetek áttanulmányozásához.

KÜLÖNBSÉG A LABORATÓRIUMI NORMÁL TARTOMÁNY ÉS A FUNKCIONÁLIS OPTIMUM TARTOMÁNY KÖZÖTT

Laboratóriumi Normál Tartomány
A laboratóriumi normál értéktartomány úgy kerül meghatározásra, hogy az összes lakosságból a laboratóriumba ellátogató emberek laboreredményei alapján egy statisztikai átlagot határoznak meg, és meghatározzák az átlagtól való eltérés maximális mértékét, amin belül egy adott ember laboreredménye még normálisként határozható meg. A hagyományos statisztikai normál értékek a mai világban sajnos egyre távolabb esnek attól a funkcionális optimum értéktől. Ez utóbbi biztosítaná azt, hogy a sejtjeink, szöveteink, szerveink és szervrendszereink optimálisan tudjanak FUNKCIONÁLni, azaz működni.
Funkcionális Optimum Tartomány
Funkcionális szempontból tekintve a laboratóriumi tartományokra; a hagyományos normál értékeket felosztjuk további három kategóriára. Középen a valódi, normál tartomány található, amit funkcionális optimumnak nevezünk. Ebben a tartományban tudunk arról beszélni, hogy a szervezet valódi egyensúlyban van, a sejtek, szövetek, szervek, szervrendszerek optimálisan tudnak funkcionálni (működni). Minden, ami ezen kívül esik, még akkor is, ha az a hagyományosan értelmezett laboratóriumi normál tartományon belül is van, az funkcionális eltérést jelöl az adott területen. Ha a funkcionálisan magas vagy alacsony tartományban vannak bizonyos labor paramétereid, akkor az arra világít rá, hogy bizonyos területek működése nincs egyensúlyi állapotban a szervezetedben, ami pont elég ahhoz, hogy krónikus jelleggel gyötörjenek bizonyos problémák, azaz tünetek - akár anélkül, hogy diagnosztizált betegséged lenne, vagy a laborleleteden bármi is jelölve lenne ezzel kapcsolatban.

LABOROK ÉRTELMEZÉSE

A szemináriumban említett esettanulmányokban három konkrét laboreredmény értelmezésén keresztül magyarázom el, hogy milyen következtetésekre lehet jutni akkor, ha a laborleletek eredményeit a funkcionális optimumtól való eltéréseken keresztül értelmezzük. Amikor azt látjuk, hogy egyes paraméterek funkcionálisan alacsonyak, avagy funkcionálisan magasak, ez nem feltétlen jelenti azt, hogy az aktuális laborleletben ezek az értékek meg is vannak csillagozva. Sőt, a legtöbbször nincsenek megcsillagozva, tehát első ránézésre normálisnak tűnhetnek, viszont ha a funkcionális optimum tartományhoz képest értelmezzük az egyes paraméterek jelentését, akkor láthatjuk az eltéréseket, és fontos következtetéseket tudunk levonni. Hogy milyen következtetéseket lehet levonni, azt a szemináriumi esettanulmányokon keresztül is láthatjuk. 
Megjegyzés: amikor a labor leletek értelmezésénél a 'funkcionálisan alacsony' vagy 'funkcionálisan emelkedett' kifejezést használom a szemináriumban, ez azt jelenti, hogy az adott paraméterek ugyan nem voltak megcsillagozva a laboratórium által kiadott leleten, de az adott értékek eltértek a funkcionális optimumtól. Amikor a paraméterek értelmezésénél az 'alacsony' vagy 'emelkedett' kifejezést használom, ez azt jelenti, hogy az adott laboratóriumi paraméter meg is volt csillagozva a laborleleten, tehát a laboratóriumi normán kívül esett. Ez utóbbi egyben azt is jelenti , hogy az adott paraméter funkcionálisan is távol esik az optimumtól.

Zsolt esete

Zsolt 34 éves, folyton levert és energiátlan. Bőrén, és főleg az arcán gyulladásos jellegű tünetek jelentkeznek. Orrnyálkahártyája folyamatos gyulladásban van, és ha mindez még nem lenne elég, emésztési panaszok is gyötrik. Sokszor ég a gyomra. Néha az ízületei is fájnak, és sokszor érzi magát motiválatlannak, levertnek és depressziósnak. Az utóbbi időben sok helyen járt már, de megnyugtató válaszokat sehol nem kapott a problémáival kapcsolatban.

Laborleletében 5 érték volt megcsillagozva, ezek mutattak eltérést a laboratóriumi normál tartománytól. Ezzel szemben, funkcionális szempontból összesen 15 eltérés volt megfigyelhető a leletében.
Az eltérések arra mutatnak rá, hogy a szervezetben egyensúly zavarok állnak fenn. A funkcionális eltérések arra világítanak rá, hogy milyen lehetőségek vannak arra, hogy az adott szervrendszer és működési terület optimalizálásával a szervezet újra egyensúlyi helyzetbe kerülhessen. A funkcionális eltérések az Egyensúly Potenciálokra mutatnak rá.

Enikő esete


Enikő 45 éves, folyamatosan fáradtnak érzi magát. Éjszakai izzadásról panaszkodik, és arról, hogy folyamatosan puffad a hasa, sokszor van hasmenése. A hasa és dereka köré úszógumi szerű zsírpárnát szedett fel, amit nem tud leadni, és nagyon hamar ingerlékennyé válik, ha kimarad egy étkezése, viszont ha eszik, akkor ez átmenetileg enyhíti a fáradtságát.

Laborleletében 9 érték mutatott eltérést a laboratóriumi normál értékhez képest, de az eltérésekkel kapcsolatban nem kapott további kommentárokat. Funkcionális optimumtól való eltéréseket vizsgálva, ugyanezt a leletet tüzetesebben szemügyre véve összesen 26 eltérést találtunk.

Enikőnél az alábbi egyensúly potenciálokat lehetett feltárni:

Enikő vérvizsgálati eredményeinek tendenciáiból arra lehet következtetni, hogy szervezete elveszíti a képességet arra, hogy optimálisan szabályozza a vércukor szintet. A vércukor háztartás támogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az ingadozó vércukor szint hipoglikémiához, elhízáshoz, metabolikus szindrómához, inzulin rezisztenciához és diabéteszhez vezethet. Annak érdekében, hogy Enikő elkerülje ezeket a problémákat, változtatni kell bizonyos étrendi és életvezetési szokásain.
A leletek funkcionális értelmezésével arra lehetett rávilágítani, hogy Enikő szervezetét potenciálisan vírusfertőzés terheli.
A vérvizsgálati eredmények funkcionális értelmezésből arra lehet következtetni, hogy krónikus parazita fertőzés (bélférgesség) valószínű a szervezetben, aminek a jelenlétét érdemes lehet kizárni.
Enikő szervezetében környezeti- és/vagy étel érzékenység állhat fent. Egyéni érzékenységek felderítésére lehet igény, azok kizárása érdekében.
Az eredmények funkcionális értelmezésével arra lehet következtetni, hogy Enikő szervezetében hiány lehet néhány létfontosságú mikrotápanyagból, úgy mint B12 vitaminból, folátból, cinkből, vasból és magnéziumból.

Emma esete

Emma 38 éves, drasztikusan csökkent terhelhető képességről panaszkodik. Krónikusan fáradt, kimerült. Autoimmun betegségeket diagnosztizáltak nála, de amikor orvosnál jár ezzel kapcsolatban, nem kap valódi válaszokat arról, hogy mi is történik tulajdonképpen a szervezetében. Emma sokszor szorong, sőt néha kifejezetten depresszív. Néha emésztési panaszai is vannak, bőre nagyon száraz és viszket. Nagyon ingerlékennyé válik, ha kimarad egy étkezése, és nagyon kívánja az édességeket.


Emma laborleletében 7 érték mutatott eltérést a laboratóriumi normál értéktől. Ezzel szemben, amikor a funkcionális optimumtól való eltéréseket vizsgáltuk, összesen 22 eltérést találtunk.

Emmánál az alábbi egyensúly potenciálokat lehetett feltárni:

Emma vérvizsgálati eredményeinek tendenciái az epeműködés elégtelenségére vagy epe pangásra utalhatnak, az epeműködés támogatásának szükségességére hívják fel a figyelmet.
A vérvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a esély lehet a nem-alkoholos zsírmáj korai stádiumának kialakulására, és Emma májának működése támogatást igényel.
Emma vérvizsgálati eredményeinek tendenciáiból arra lehet következtetni, hogy szervezete elveszíti a képességet arra, hogy optimálisan szabályozza a vércukor szintet. A vércukor háztartás támogatásának szükségességére hívja fel a figyelmet. Az ingadozó vércukor szint hipoglikémiához, elhízáshoz, metabolikus szindrómához, inzulin rezisztenciához és diabéteszhez vezethet. Annak érdekében, hogy Emma elkerülje ezeket a problémákat, változtatni kell bizonyos étrendi és életvezetési szokásain.
A vérvizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a szervezetben fehérje hiány állhat fenn. Ez adódhat elégtelen táplálkozási bevitelből, illetve emésztési zavarból, ami hátráltatja az esszenciális fehérjék felszívódását.
Az eredmények funkcionális értelmezésével arra lehet következtetni, hogy Emma szervezetében is hiány lehet néhány létfontosságú mikrotápanyagból, úgy mint B6 és B12 vitaminból, folátból, és vasból.

A videóban elhangzó és itt leírt információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Semmilyen esetben nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. Az előadásban és a jegyzetekben szereplő információkat mindenki a saját felelősségére használja. Az itt elhangzott és leírt ismeretek egyéni gyakorlati alkalmazása és értelmezése kizárólag a hallgató és olvasó felelőssége. Bármilyen étrend- és életmódbeli változtatással kapcsolatban minden esetben ki kell kikérni a kezelőorvos véleményét.

​Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy ​​kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. Bővebben

​Adatkezelési tájékoztató

>