Megosztás:

Biológiai fogorvoslás?

Miután erről a témáról Dr. Holger Scholz holisztikus biológiai fogorvossal beszélgettem, úgy érzem, fontos megvilágítani, hogy mit is jelent a fogalom: biológiai fogorvoslás. A biológiai, másnéven komplementer fogorvoslás általános elvei megegyeznek a természetgyógyászat és a holisztikus gondolkodásmód lefektetett elveivel, vagyis az emberi szervezetet és a benne lejátszódó folyamatokat összefüggő egésznek tekinti. Diagnosztikai módszerei ennek megfelelően a teljes szervezetre kiterjednek. Így az elvégzett kezelések mindig a teljes test harmóniáját, egészségét hivatottak helyreállítani a biológiai folyamatokba legkevésbé megterhelően beleavatkozva. Ennek ismeretében nem meglepő, hogy amikor valaki fogászati panasszal felkeresi Dr. Scholz rendelőjét, nem csupán a fogakra fordít figyelmet, hanem felméri a teljes test általános állapotát.

Mivel mi elsősorban az autoimmun betegségekkel való kapcsolatra szerettünk volna rávilágítani, elmondta, hogy négy fő területet hoznak összefüggésbe a kutatások a krónikus és autoimmun megbetegedésekkel.

  1. a táplálkozást,
  2. az emocionális stresszt – és persze minden egyéb stresszt is,
  3. az elektromos sugárzásokat, a háttérsugárzást
  4. és a száj és fogak állapotát.

A két jómadár

A fogászati vagy rejtett fogászati problémák hátterében pedig kiemelten két fő ok húzódik meg, amelyek kihatással vannak a szervezet egészének működésére is, ez pedig a nehézfém terheltség, amely elsősorban a szájban levő amalgámtömések fém- és higanytartalma miatt fokozottan veszélyes. A másik pedig a krónikus gyulladások. Mind a nehézfémterheltség, mind a szervezetben tartósan (krónikusan) fennálló gyulladások negatív hatásáról beszéltünk már részletesen, de most a gyakorlati megoldások szempontjából kaptunk néhány jótanácsot Dr. Scholztól.

Amalgámtömés: menjen vagy maradjon?

Az amalgámtömések nagyjából 50%-a higany, amelynek sajnos megvan az a tulajdonsága, hogy már 20 C° felett kipárolog a tömésből, melynek következtében a szervezet folyamatos higanyterhelés alatt áll. Logikus lépésnek tűnik az ilyen tömések eltávolítása és cseréje. Azonban ezt csak fokozott óvatossággal lehet végrehajtani. A normál fúrással eltávolított amalgámtömés olyan nagy higanyterhelést ró a szervezetre, amely nagyobb bajt okozhat, mint ha marad. Akkor hát maradjon? Nem feltétlenül, csak érdemes olyan szakembert keresni, aki a biológiai fogászat alapelveit szem előtt tartva távolítja el a veszélyes tömőanyagot.

A biológiai fogászati eljárásban ugyanis a szájba egy ún. kofferdamot (gumilepedőt) helyeznek (nagyon érdekesen néz ki, a neten találtok hozzá képet), amely teljesen izolálja a kezelt fogat, majd a kifúrt fogból nagy erejű (exhaustor) elszívással el tudják távolítani a higanyt tartalmazó amalgámtömést. Ezen eljárás lényege, hogy a higany a szájüregbe semmilyen formában (higanygőz, higanyiszap) nem kerül be.

Sajnos a helytelen eljárás következtében sokan jelzik, hogy panaszaik épp a fogtömés eltávolítása után kezdtek el jelentkezni, azaz nagy valószínűséggel komoly higany löketet kaptak az eltávolítás során. Ilyenkor érdemes alkalmazni azokat a gyakorlati tippeket, amelyeket a nehézfémterheltség csökkentésének, kivezetésének lehetőségeiről foglaltunk össze.

Gyökérprobléma

A kifejezés nagyon szimbolikus! A tanításaimban mindig felhívom a figyelmet arra, hogy ne ess bele a tüneti kezelések csapdájába, mindig érdemes megkeresni a gyökérproblémát, azaz az elsődleges kiváltó okot az állapotod hátterében. Bizony a fogaknál is gyakran a probléma a mélyben, láthatatlanul, a gyökereknél húzódik meg. A hagyományos fogászatban sokszor a fog megtartása érdekében gyökérkezelést alkalmaznak, ám a biológiai fogászat ezt nem tartja célravezetőnek. A gyökérkezelés során ugyanis csupán a fog gyökeréhez férnek hozzá, a körülötte esetleg már fertőződött, gyulladásban levő területekhez nem, amelyek így gócokká alakulnak és akár tartósan is fennmaradva végzik ártó aknamunkájukat a szervezetünkben.

A biológiai fogászatban ilyen esetekben inkább a fog teljes eltávolítását javasolják, majd annak pótlását pl. fémmentes implantátummal.

Mielőtt még eljutnánk odáig…

Természetesen a fog- és szájbetegségek megelőzése terén is sokat tehetünk magunkért, hogy ne jussunk el azokig a válaszutakig, amelyek a fogaink elvesztését, vagy szervezetünk működésének megbomlását eredményezik. A szájhigiéné és a gyulladások csökkentése tehát sokkal fontosabb, mint gondolnánk, és mivel a tudásunk gyakran elég „foghíjas” e téren, érdemes képezni magunkat!

Tudtad, hogy a villád az egyik legjobb gyulladáscsökkentő? Persze nem a fém villáról (khmm) beszélek, hanem azokról a gyulladáscsökkentő ételekről, amiket a villádra szúrsz! Láss neki, és tedd helyre a foghíjakat a gyökerüknél! Az AJÁNDÉK Vitalitás műhely tréningben megmutatom, hogyan kezdj hozzá!

Hasonló cikkek

>