Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : huszonötödik rész

Tegyük fel, hogy hozzád kerül egy exotikus trópusi gyík. Mondjuk a kamasz fiad egyik nap ezzel állít haza. Csak gondolj bele…

Mit adnál neki enni?
És hogy jön ide az emberi optimális táplálkozás? Olvass tovább, és megtudod. 


Tételezzük fel, hogy lövésed sincs, hogy mit eszik egy exotikus gyík, és a kisállatkereskedésben is inkább csak szabadulni akartak tőle, nem pedig ellátni hasznos instrukciókkal a táplálását illetően. 
Ez egy képzeletbeli szituáció, de amit ki akarok belőle hozni, hogy ha tényleg lenne egy ilyen gyíkod, és tényleg fogalmad sem lenne róla, mit eszik egy ilyen, akkor hova fordulnál? Mit találnál ki?
Utánanéznél valamilyen szakértők által lektorált táplálkozástudományi kutatásban? 
Külföldi tudományos szakirodalmakat böngésznél, hogy vajon mit eszik egy ilyen speckó gyík? 
Hát Nem! És főleg nem, ha a kamaszodat kérdeznéd. Mert mit csinálna ő? 
És mi lenne a legésszerűbb ebben a helyzetben? Hát az amit ő csinálna! 
Bekapcsolná a BBC-t vagy a Netflixet, és keresne valamilyen természetfilmet az exotikus gyíkokról, és a természet filmből leszűrné a következtetéseket, hogy mit is eszik egy ilyen gyík a természetes élőhelyén, a természetes körülményei között. 

És most mondok neked valamit. Ugyanez a helyzet egy másik természeti lénnyel. Az emberi fajjal! 

Tudjuk, mi az emberi faj természetes tápláléka, amivel a törzsfejlődésben eljutott idáig. 
Egészen az ipari társadalom és az élelmiszeripar megjelenéséig, amivel egy időben a krónikus betegségek is megjelentek.
Tehát ha nagyon le akarnánk egyszerűsíteni, ami persze ennél azért jóval bonyolultabb,
minél inkább vissza tudunk térni vagy közelíteni a táplálkozásban is azokhoz az evolúciós sémákhoz, amire az emberi DNS huzalozva lett, annál inkább tudjuk DNS szintről biztosítani a sejtszintű egészség támogatását. 

Tudjuk, hogy az emberi faj  milyen táplálékokat fogyasztott. Húsokat, halakat, tojásokat, amiket le tudott vadászni vagy begyűjteni, és a fejétől a farkáig elfogyasztotta ezeket. Fogyasztott még helyi, szezonális növényeket, gyümölcsöket, gumósokat és magvakat, amiket össze tudott gyűjteni. Ezek a valódi, teljes értékű növényi és állati táplálékok jelentették az emberi faj étrendjét. 

És igen, akkor még nem voltak ipari húsok, nem volt ipari állattenyésztés, tehát ha a modern világban te fogyasztasz állati eredetű fehérjeforrásokat, akkor fontos lesz a minőség, a legeltetett, kapirgálós, szabadon tartott minőségi forrás. Ha te nem fogyasztasz állati eredetű táplálékot, akkor is oda kell hogy figyelj a minőségi forrásokra, sőt még sok másra is, hogy biztosan juss elég aminosavhoz és elég mikrotápanyaghoz.

Aztán, a földművelés megjelenése után rendelkezésre álló élelmi források, mint például a rizs, a burgonya, vagy teljes értékű gabonák sincsenek kizárva, de azt tudjuk, hogy evolúciósan tekintve az emberi fajnak ezek kevésbé ideális táplálékok. Azonban attól még hagyományos konyha technikákat és előkészítést alkalmazva ezek a táplálékforrások is beilleszthetők vagy ha egy ideig ki is iktatjuk, akkor is visszavezethetőek egy egészséges funkcionális, modernkori táplálkozásba. Egészen addig, amíg nem esünk át velük a ló túloldalára, vagyis a feldolgozott ételek irányába. Tehát itt nem a gluténmentességen vagy a mindenmentességen van a hangsúly, hanem inkább azon, hogy ne legyen iparilag feldolgozott az ilyen alapanyagokból származó élelmiszer sem. 

Nagyon dióhéjban tehát ezekre érdemes a legjobban figyelni. Fókuszálj a valódi, teljes értékű, természetes növényi, és tiszta forrásból származó állati forrásokra és ha dominánsan ezeket az alapanyagokat választod és ezek kerülnek a tányérodra, akkor máris nagyon sokat tettél az immunrendszered és a szervezeted optimális működéséért
Ezek az ételek biztosítják DNS szintről a tested optimális funkcióját, és ha az alapvető szükségleteket kielégíted a táplálkozás oldaláról is, ami biztosítja a funkciót, – és ha sikerül elhárítani az esetleges funkció zavarokat, amelyek a háttérben húzódnak,-  akkor idővel képes leszel olyan “diszfunkcionális” ételeket is időszakosan és minimális mennyiségben fogyasztva tolerálni különösebb egészségügyi következmények nélkül, amik kevésbé ideálisak, vagy amiket jelenleg nem tudsz tolerálni. 

Szeretnéd megtudni milyen funkciózavarok húzódhatnak a te állapotod hátterében?
Hogy milyen rejtett lehetőségeid vannak a vitalitás, az immunvédelem és az ellenállóképesség visszaszerzésére?
Ismerd meg, miről árulkodik a labor leleted! 

Regisztrálj a Funkcionális Labor Oknyomozás AJÁNDÉK Videó tréningre, ahol valódi esettanulmányokon keresztül ismerheted meg a laboreredmények funkcionális összefüggéseit.

Hasonló cikkek

>