2019. május 19.

Megosztás:

Felderítetlen hiányzó elem az egészség-kirakósban…

  • Gyermekkori traumatikus események?
  • Érzelmi sérülések?
  • Toxikus kapcsolatok?
  • Negatív belső diskurzus?
  • Bizonyítási kényszer?
  • Félelmek?
  • Szorongás?
  • Folyamatos túl-analizálás?
  • „Nem vagyok elég jó” érzés?
  • „Csak én tudhatom jól” mentalitás?

Van olyan a fenti  listában, ami rád illik?

Akkor az egészségügyi problémáid gyökerénél nagy eséllyel az érzelmi toxinok is közrejátszanak!

Dr Eva Detko-val először az Európai Hashimoto Konferencia interjún beszélgettünk az emocionális toxinokról.  Ez egy nagyon fontos, és sokaknál hiányzó eleme az egészség-kirakósnak.

Éppen ezért, úgy döntöttem, hogy Dr. Eva-t szakértőként hívom meg a V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor egyéves szakmai képzésre is.

Nézz bele Te is az alábbi beszélgetésekbe, ahol körüljárjuk az emocionális toxinok fogalmát, és azt, hogy ez hogyan okoz rejtett, krónikus stresszt, ami folyamatosan rányomja a bélyeget az egészségedre.

Dr. Eva-val készített interjú első részében az érzelmi toxinokról beszélgettünk. A beszélgetést itt láthatod, a fordítást a videó alatt olvashatod.

Az interjú második részében (amit a második videóban láthatsz alább), arról az Életmódtábor Elvonulásról beszélgettünk, amit ő szervez az autoimmun állapotokban érintett egészségfejlesztők számára. Az elvonuláson a résztvevők első kézből kaphatnak segítséget tőle – nem csak az emocionális toxinok feloldása kapcsán, de összességében az egészség-kirakós elemeinek összeillesztésével kapcsolatban.

Nagy örömömre szolgál, hogy Dr. Eva Detko a V.Á.L.T.S.® Funkcionális Életmód Mentor egyéves szakmai képzés nemzetközi szakértői csapatához csatlakozva, újra vissza fog térni ebben a képzésben, hogy még többet megtanítson az emocionális toxinok felimerésével és feloldási technikáival kapcsolatban, a gyakorlati oldalról is!  

Íme, a vele készített beszélgetéseimből származó legfőbb gondolatok – két részletben.

Interjú első részlet

Dr. Eva

Szeretném elmagyarázni az érzelmi toxicitás fogalmát, mert nem vagyok benne biztos, hogy mindenki rögtön érteni fogja, hogy miről beszélek, amikor az emocionális toxicitást említem, ugyanis ez egy eléggé tág fogalom. Tehát miért is alapvető fontosságú, hogy foglalkozzunk ezzel a legelsők között? Vegyük példának a Hashimoto-t, ami egy autoimmun állapot.

Az imunrendszer, az idegrendszer, és az endokrin rendszer – vagyis a hormon rendszer – ezek mind összekapcsolódnak. Azért akarom ezt elmagyarázni, mert ez nagyon fontos biológiai tény, tehát nem csak a levegőbe beszélek. Szóval, tulajdonképpen ez a három rendszer nagyon szorosan kapcsolódik egymáshoz és biztosan ismerős ez a kifejezés is, hogy Hipotalamusz – Agyalapi mirigy – Mellékvese Tengely, vagyis a HPA tengely. Ezek a folyamatok a HPA tengely körül forognak, tehát ez a három rendszer egymásba kapcsolódik és természetesen bármilyen stressz, akármilyen stressz hatással lesz rá.

Ha például egészségtelen ételeket eszik valaki, az ugyanúgy stressz a szervezetnek. Bármilyen krónikus fertőzés is stresszt jelent. Ha fizikai sérülés éri a szervezetet, mint például én eltörtem a kezemet 4 helyen is egy pár hónapja, ami szintén stressz a szervezetnek.
Tehát azt hangsúlyozom ezzel, hogy nem csak érzelmi stressz létezik, viszont az érzelmi stresszforrások egy hatalmas részét képezik annak a tehernek, amit én érzelmi toxikus terhelésnek nevezek.

És amikor az emberek azt hallják, hogy “krónikus stressz”, akkor egyből kapcsolnak, hiszen mindenki tudja, hogy a krónikus stressz mekkora probléma a mai világban, egy csomó kutatással alá van támasztva, az emberek pontosan tudják, hogy a krónikus stressz hozzájárult a betegségek kialakulásához. Viszont amikor szóba jön ez a dolog, a krónikus stressz fogalma, akkor az emberek ilyesmi dolgokra gondolnak, hogy pénzügyi nehézségek, vagy arra, hogy folyton rohangálnak a gyerekeik után, ami szörnyen kimerítő és stresszes, szóvali ilyesmi dolgokra gondolnak. De valójában itt jóval többről van szó, amivel tisztában kell legyünk, amikor az érzelmi toxinokról beszélünk.

Tehát legelőször is, már említettem a korai gyermekkori érzelmi sérüléseket. Egy kutatás érdekes módon rámutatott a kapcsolatra az autoimmun betegségek és a korai gyermekkori érzelmi traumák között. Ha valakinek két gyermekkori traumatikus élménye volt az később az autoimmun betegségek kialakulására vonatkozóan 70-80%-os rizikót jelentett.

Tehát 70-80%-a az embereknek, akinek legalább két ilyen traumatikus élménye volt gyerekkorában, amit a kutatásban vizsgáltak, autoimmun betegségben volt érintett. A krónikus fáradtság olyan 600%-al gyakoribb azoknál, akik csak két ilyen gyermekkori traumában voltak érintettek. És én például összesen hét ilyenben voltam érintett!

Szóval, most kezdjük csak érteni igazán, hogy milyen komoly összefüggések vannak, és ezek a kutatások nagyon jól rávilágítanak erre, és ez nagyon jó, de viszont ez egy előzetes kutatás volt és arra nem tértek ki, ami viszont nagyon fontos lett volna – de kifelejtettek egy csomó olyan traumatikus érzelmi sérülést, amin az emberek keresztülmennek, és ezeket az érzelmi sérüléseket nem vették bele a tanulmányba.

Pedig vannak például olyan, a gyermekkori fejlődést érintő traumák, amik nagyon érdekesek. Mert sokszor látom azt azoknál az ügyfeleknél, akik hozzám jönnek segítségért, hogy azt mondják, nekik ugyan nem volt semmilyen trauma az életükben gyermekkorukban. A szüleik boldogok voltak, nem volt válás, nem bántak velük durván, nem gúnyolták őket, nem halt meg senki, nem volt semmi komolyabb dolog.

Viszont a szüleik nagyon elfoglaltak voltak, nem puszilgatták, nem ölelgették, amikor kicsi volt. És amikor valaki a fogantatástól kezdődően, tehát magzati kortól kezdve 4 éves korig nem kap elég érzelmi törődést, az a későbbiekben problémát jelenthet a kötődések kialakulásánál.
Én sokszor dolgozom olyan emberekkel, akiknél nem volt különösebb trauma vagy lelki sérülés az életükben, mégis úgy érzik, hogy félnek az egyedülléttől, félnek az elválástól, és úgy érzik, hogy igazából soha nem kötődnek azokhoz az emberekhez, akik gondoskodnak róluk, és összességében nem tudnak kötődni az emberekhez sem. Szóval ez nagyon érdekes, mert itt nem arról van szó, hogy milyen dolog történt, hanem pont arról, hogy mi az ami nem történt meg, és ezt nagyon nehéz visszakövetni.

Tényleg annyi és annyi ilyen eset van, amikor valakinek nem voltak ilyen traumatikus gyermekkori élményei, de igazából soha nem érezték, hogy a szüleiktől megkapták volna érzelmileg, amire szükségük volt. A szülők csodásak voltak, mindig volt étel az asztalon, tiszta ruhák, mindent megteremtettek, amire szükségük volt, de viszont vagy túl elfoglaltak voltak, vagy csak egyszerűen nem voltak olyan típusúak. Mert nagyon sok ember egyszerűen nem taktilis, nem szeretnek puszilgatni, ölelgetni, márpedig egy kicsi gyereknek négy éves korig nagy szüksége van erre, ugyanolyan fontos, mint a táplálék. Tehát az ilyen típusú fejlődési trauma néha még rosszabb, mint akár a könnyebben azonosítható nagyobb traumák.

Aztán ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden ember bizonyos személyiségjegyekkel születik. A legtöbb gyermeknél ezek már nagyon kis korban megmutatkoznak. És vannak olyan személyiségek, akiket lenyomnak a szüleik. Vagy valamilyen más irányba kényszerítik őket, amit szintén traumaként élnek meg. Aztán ami még traumát okozhat, az amit én társadalmi “címkézésnek” hívok.Hogy ez, vagy az kell, hogy legyél mert a szüleid úgy gondolják, hogy amikor felnősz, akkor legyél orvos, vagy valaki, aki sokra viszi.

De ha te inkább művész szeretnél lenni és nem az, amit kitaláltak neked, de mégis abba az irányba tolnak, mert a társadalmi megítélés szerint akkor vagy sikeres, ha a megítélésed is sikeres.

És ha ezzel valaki nem tud egyetérteni és folyamatosan saját maguk ellen küzdenek emiatt, és érzelmi konfliktusba kerülnek önmagukkal, akkor ez szintén lelki traumát okoz. És annyi, de annyi ilyen dolog van!

Az is, amikor valaki nem érzi magát elég jónak, vagy úgy érzik, hogy mindig bizonyítaniuk kell, vagy vagy félelmeik vannak, félelmeik az elutasítástól, vagy a kritikától, félelmeik a kudarctól, félelmeik attól, hogy kicsúsznak a dolgok a kezük közül. Nagyon-nagyon sokan élnek nap mint nap ezekkel a félelmekkel, és igazából ezzel folyamatosan rányomják a bélyeget az egészségükre.

Mert amikor folyamatosan félelmeid vannak, és a belső diskurzus folyamatosan konfliktusban van önmagaddal, mert a fejedben tudod, hogyan akarsz viselkedni vagy csinálni dolgokat, de belülről mást mondasz magadnak, az egy lelki konfliktus, ami folyamatosan ott van. Mert nem teheted meg, hogy csak simán elsétálsz onnan és elfelejted, mert ez ott van veled folyamatosan a fejedben, és ez krónikus stresszt okoz neked.

És a krónikus stressz hozzájárul a betegségekhez.

Szóval remélem, hogy kezd összeállni a kép az emberek fejében arról, hogy a lelki-érzelmi toxinok milyen hatalmas mértékben terhelnek minket.
És akkor a toxikus kapcsolatokat még nem is említettük. Amibe az emberek beleragadnak. Hiszen amikor lelki, érzelmi traumák érnek kora gyerekkorodban és bekerülsz egy irányított “dobozba”, és kapsz a nyakadba egy címkét, akkor aszerint fogod kialakítani a saját  értékeidet és belső hit- és hiedelem rendszeredet és úgy mész végig az életeden, hogy eszerint éled az életed.

Így gondolkodsz magadról, például hogy soha nem tudsz kötődni, vagy nem vagy elég jó, és ezek  nagyon káros rögződések.
Szóval ez egy hatalmas téma, de amit ezzel mondani akarok, hogy ha bárkinek vannak ilyen negatív érzései, vagy félelmei vagy nem érzi elég jónak magát, vagy mindent túl-analizál, vagy aki mindig szörnyen elfoglalt, mert nem tud csak nyugodtan hátradőlni a gondolataival, mert a belső diskurzus kellemetlen számára. Szóval ha mindezek alapján magadra ismersz, akkor tudod, hogy a dolgok gyökerénél az érzelmi toxinok is közrejátszanak.
És itt nem kell, hogy valami nagy traumára gondolj, ez a lényeg.

Interjú második részlet

Az interjú magyar fordítását a videó alatt olvashatod!

Katalin

Köszönöm, hogy megosztottad ezeket a dolgokat, mert a fő célom ezzel a beszélgetéssel az volt, hogy felhívjam a figyelmet arra, hogy ha van olyan, aki hallgatja ezt és felismeri magát, aki mindent helyesen csinál az életmódváltó programban, az étrendi és életmódpillérek mentén, de még mindig vannak olyan tartós krónikus panaszai, amik nem múlnak, akkor ez egy olyan terület, amit érdemes jobban górcső alá venni.
És adott esetben ezen a területen érdemes további segítséget kérniük. Azokon a stratégiákon túl, amiket például én is tanítok a programomban, az olyan általános stresszkezelési technikák, mint akár az éber figyelmen alapuló meditáció, a tai-chi vagy más egyéb stresszkezelési technika, és a tudatos önfejlesztés, amivel a gondolkodásmódodat hangolod át. De van úgy, hogy az ember ezeket nem tudja csak magának helyreállítani, és ilyenkor elkél a külső segítség ebben.

És van még valami, amit szeretnék megemlíteni, amit tudom, hogy Te most fogsz csinálni, ami egy olyan dolog amivel engem is már sokan megtaláltak. Hogy hozzunk össze egy olyan életmód tábort, egy elvonulást, ahol a sorstársak együtt lehetnek, mint közösség, ahol első kézből kapnak segítséget ott a helyszínen. És most Te pontosan egy ilyen elvonulást szervezel autoimmun állapotokban érintett emberek számára, és szerintem ez egy fantasztikus dolog, mert az elvonuláson úgy tudsz segíteni az embereknek, hogy kiszakítod őket a mindennapos dolgaik közül, kiszabadítod őket a “valódi életből”.

Meg tudnál osztani erről egy kicsivel több információt, hátha valakit a mi közösségünkből is érdekelne, hogy részt vegyen ezen az elvonuláson veled?

Dr Eva

Igen, nagyon izgatott vagyok ezzel kapcsolatban, mert egy olyan helyszínre megyünk Lengyelországban, ahonnan én eredetileg származom. És a pontos helyszín egy 15. századi korabeli kastély, amit gyönyörűen felújítottak, tehát ez egy pompás környezet lesz. És gyönyörű a vidék is ami körülveszi. Tehát egy elvonulás helyszínéhez ez egy tökéletes választás szerintem.
És ami a tervem ezzel az elvonulással, hogy segítsek az embereknek összerakni a különböző elemeket ott a helyszínen. Mert vannak olyan ügyfeleim, akik ott lesznek, akik már nagyon-nagyon régóta benne vannak ebben, az egészségük felé vezető úton, de még mindig vannak olyan elemek, amik csak nem akarnak a helyére kerülni. 

És természetesen nagyon sok hangsúly lesz azokon a dolgokon, amiről veled is beszélgettünk, az emocionális – érzelmi dolgokról, de ugyanakkor használni fogok bioenergetikát, hogy felderítsünk dolgokat. Van egy nagyon szuper bioenergetikai készülékem, ami nagyon sokaknak dollár ezreket spórol meg a különféle funkcionális tesztek kiváltására. Ez nagyon klassz, szóval ez mindenképpen benne lesz az elvonulásban.
Aztán természetesen csak az a tény, hogy csodálatos ételek lesznek, együtt fogunk tornázni, jógázni, meditálni minden nap, ahogyan az el is várható egy életmódtáboros elvonulástól, természetesen. És minden egyes nap különböző workshopok lesznek a különböző életmód pillérekkel kapcsolatban. És természetesen az emocionális oldallal nagyon sokat fogunk foglalkozni, mert tényleg úgy gondolom, hogy a legtöbbeknek ez egy nagyon nagy, felderítetlen hiányzó elem.

Katalin

Igen, ezt én is felfedeztem, hogy sokaknál ez a terület egy feltáratlan hiányzó elem, és ezért is invitáltalak erre a beszélgetésre, és azért is, hogy megemlítsem a mi közösségünk számára ezt a csodálatos, exkluzív elvonulást, amit szervezel. Mert őszintén, én magam is gondolkoztam már ilyesminek a szervezésén, és tényleg, minden elismerésem a Tied, hogy te meg is valósítod, mert pontosan tudom, hogy mennyi munka ezt megszervezni, és ez hatalmas érték az emberek számára.

Főleg úgy, ahogyan ezt Te raktad össze, hogy minden pillérét belevetted a programba, aminek én is elkötelezett híve vagyok, mert tényleg minden pilléren egyszerre kell dolgoznia mindenkinek. És mindehhez még hozzájön ez a csodaszép környezet. Ez önmagában egy olyan dolog, hogy már ha csak odamész, az máris fél siker, és a másik felét pedig mellé teszed az elvonuláson az egészséges önfejlesztéssel.

Dr. Eva

Igen, és nagyon lelkes vagyok ezzel kapcsolatban, mert olyan elkötelezett résztvevők is lesznek, akiknek még a nagy távolság sem volt akadály, hogy részt vegyenek, még Amerika nyugati partjairól is lesznek vendégeim, és Kanadából is, tehát már jó páran jelentkeztek eddig is, de még egy pár hely van szabadon. És én tényleg a lehető legtöbbet fogom adni magamból, hogy azok, akik ott lesznek, tényleg a legtöbbet vegyék ki ebből a programból.

Hogy úgy érezzék, hogy miután elmentek, tényleg azt mondhassák, hogy “Húha, ez igazán sorsfordító élmény volt!” Hogy úgy érezzék, sokat kaptak és pontosan tudják, mi a következő lépés a saját vitalitásuk felé vezető úton.

Szóval igen, nagyon lelkes vagyok!

Katalin

Igazán fantasztikus, hogy ezt megszervezed, és ha bárki el akarja csípni az utolsó helyek egyikét, ha jól tudom még van egy-két hely szabadon, akkor a weboldaladon keresztül elérik az információkat, ami www.dr-eva.com és ott megtalálnak minden további információt az elvonulással kapcsolatban.

És ami a legfontosabb, amit ki akartam hozni ebből a beszélgetésből, hogy az embereknek tudatosuljon és összeálljon a kép a fejükben azzal kapcsolatban, hogy soha ne feledkezzenek meg az emocionális oldalról, mert ez ugyanúgy része a stressz-kezelésnek. A programomban én is tanítok a stressz kezelés fontosságáról, és ez ugyanúgy beletartozik ebbe. Szóval, köszönöm, hogy rávilágítottál erre!

És ugyanakkor szeretnélek meghívni, hogy még többet taníts nekünk erről a képzésben, amit vezetek, mert biztos vagyok benne, hogy az én tanítványaim is még többet szeretnének megtudni az életmód pillérek emocionális oldaláról is. Tehát ha elfogadod a meghívásomat, én nagyon szeretném, ha Te is hozzájárulnál a szakmai tanításokhoz ebben a képzésben.

Dr. Eva

Hálásan köszönöm, és elfogadom a meghívást, nagyon örülök, ha még többeknek beszélhetünk erről és tudatosíthatjuk ennek fontosságát. Ahogy tudod, a természetgyógyászat számos módozatát ismerem a táplálkozástól kezdve az aromaterápián át a pszicho-energetikáig. De ez a dolog, amiről beszéltünk, egy olyan terület, amivel már több, mint 20 éve foglalkozom, és amivel kapcsolatban minél jobban beleásom magam, minél több embernek segítek ebben, annál jobban látom, hogy ez mekkora hozzájáruló faktor, főleg amiatt, amennyi teher hárul manapság az emberekre, és minél több teher van, annál több tudatalatti toxin jön fel a felszínre, és emiatt egyre többen, egyre jobban szoronganak, és még negatívabbak. Tehát ez tényleg egy olyan dolog, ami hatalmas hozzájáruló faktor, nagyon sokaknál.

Katalin

Hát igen! És köszönöm még egyszer, hogy megosztottad velünk mindezeket, és alig várjuk, hogy ezzel kapcsolatban még többet tanuljunk tőled az én képzésemen belül is.

Dr. Eva

Igen, csinálhatunk gyakorlatokat, demonstrációkat akár, a megoldás technikáival kapcsolatban.

Katalin

Pontosan, tehát hogy rávilágítsál további részletekre, hogy még jobban elmélyülhessünk ebben a nagyon fontos témában.

Hogy még többet megtudhassanak erről, a gyakorlati oldalról is, hogy a képzés résztvevői segítsenek magukon, hogy aztán másokon is segíteni tudjanak.

Köszönöm, már alig várom, és azt is remélem, hogy sokan be tudnak majd csatlakozni az elvonulásba is, amit szervezel, mert ez igazán egyedülálló dolog, és valóban rendkívüli!

Biztos vagyok benne, hogy akik csatlakoznak, azok számára egy igazi sorsfordító életélmény lesz!

Minden jót kívánok neked a szervezéshez, mert tudom, hogy nagyon sok munkád rejlik ebben, de ez egy csodás dolog, amit csinálsz, és gratulálok hozzá!

És köszönöm még egyszer, hogy megosztottad velünk a tudásodat.

Dr. Eva

Én köszönöm, nagyon örülök, mint mindig, amikor veled beszélgetek és ezáltal a közönségeddel! És igen, hamarosan újra beszélünk!

Hasonló cikkek

>