Megosztás:

Amit szívedbe rejtesz

A toxin az toxin, mérgező, gyulladást keltő, és mint ilyen, szinte észrevétlenül váltja ki a krónikus állapotokat. De a toxin sajnos nem mindig kézzelfogható primer, azaz elsődleges formájában. Nem ismerjük fel, hogy toxin, mert nem látszik annak. Ilyenek azok az érzelmi, mentális, és lelki mérgek, amelyek felgyülemlését mi magunk idézzük elő, a legtöbbször öntudatlanul…

De akkor mit tehetünk?  Biztosan ismered ezeket a József Attila sorokat:

„Amit szívedbe rejtesz, szemednek tárd ki azt”

Ez a megoldás első lépése: versbe írva! Hozzuk fel a szív és a tudat mélyéről azokat a rejtett dolgokat, traumákat, helyzeteket, sérüléseket, amelyek addig rombolnak, amíg a mélyben vannak, és amíg nem tudjuk igazán, hogy pontosan mik is ők. A tudatosítás és a szem elé hozás hatalmas lépés, hiszen akkor módunkban áll megismerni, leleplezni őket, és akkor azt is tudni fogjuk majd, hogyan szállhatunk velük szembe. Vagy ha magunk nem is tudjuk, de célzottan tudunk hozzá segítséget kérni.  Tudj meg többet erről az alábbi cikkben.

Én meg te és a világ – az aranyhármas

Mégis hogyan kezdj hozzá az emocionális toxinjaid felderítéséhez? Vizsgáld meg azt a három területet a gondolkodásodban, kommunikációdban és érzelmeidben, amelyek:

1. rólad szólnak

Sokan észre sem veszik, milyen negatívan képesek magukról nyilatkozni (pl. olyan hülye vagyok, ezt és ezt csináltam). Mielőtt lekicsinyled a problémát, gondolj arra, hogy azokat a mondatokat, gondolatokat és érzéseket, amelyeket megengedsz magadnak magadról, szívesen hallanád-e mástól, mint rólad szóló véleményét? A példamondatra visszatérve: szeretnéd, ha valaki hülyének nevezne? Vajon mennyire szereted magadat, ha ilyen bántóan vagy képes nyilatkozni magadról?

2. másokról szólnak

A mások tetteiről, személyiségéről, személyéről gyakran halljuk, milyen mélységesen kritikusan és negatívan képesek nyilatkozni az emberek. Hamis kép, ha azt gondolod, ha így viselkedsz, ez abból fakad, hogy magadat jobbnak tartod. Ez talán ellentmondásnak tűnik, de tudnod kell, ilyenkor a háttérben a legtöbbször megtalálható az önszeretet hiánya is. Vagyis amikor másokat kritizálsz, sokszor nagyon sérült a saját magad elfogadása, azaz az önszereteted. A mások negatív értékelése visszahat rád.

Miért csináljuk ezt? Talán mert minket is folyton minősítettek, és azt gondoljuk, ez a véleményformálás egy bevált módja. Inkább nevezném elterjedtnek, de az még sajnos egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez a gyakorlat jó is.

Szóval amikor önvizsgálatot tartasz, talán ezt a tulajdonságodat érheted tetten a leghamarabb. Az önleleplezés a kezdet, majd pedig az immár napvilágra kerülő problémát lépésről lépésre meg lehet szüntetni. Csapatépítő tréningeken a feszültségek oldására, a pozitív szemlélet és az elfogadás kialakítására, a kapcsolatok erősítésére gyakran alkalmazzák azt a feladatot, hogy meg kell keresni a többi személyben legalább 1-3 olyan tulajdonságot, amelyet jónak, vagy értékesnek tartunk. Miután a feladat véget ér, látványosan meg szokott változni a résztvevők hangulata és hozzáállása egymáshoz. Ez csak egy gyakorlati példa a szemléletváltás elkezdéséhez. A jelszó: keresd benne a jót!

3. a világról szólnak

Számodra félig tele, vagy félig üres a pohár? Ha a világ sosem elég jó, az megint a hiányaidra irányítja a figyelmet. Mi lenne, ha összeírnád, mik azok a dolgok, amik igazán boldoggá tettek az elmúlt 10 évben? Vizsgáld meg, hánynak van köze a világhoz, a körülményeidhez, az anyagi helyzetedhez, és hánynak a saját elhatározásaidhoz, a kapcsolataidhoz! Talán te magad is meg fogsz lepődni, mik okoznak valóban örömet!

Traumák a háttérben

Mindenesetre az elég általános, hogy az emberek nagy többsége tudattalanul terheli önmagát az emocionális toxinokkal, nem néz velük szembe. Gyakran annyira beépülnek a mindennapokba, hogy szinte a személyisége részének tekinti őket, nem tudja önmagától elkülöníteni. Pedig valójában ezek hátterében számtalanszor valamilyen korábbi, különösen gyakran, gyermekkori trauma áll. A trauma nem biztos, hogy olyan tragédia, katasztrófa vagy súlyos sérülés, ami kiheverhetetlen, sokkal inkább egy olyan helyzet, vagy történés, amit akkor a személyiségfejlődésed egy adott pontján nem tudtál kezelni. Ha viszont a személyiséged korábban találkozott egy problémával, mint ahogy kezelni lett volna képes, annak emléke hagy lenyomatot, és ez okozza a traumát. Így bármikor, amikor a traumatikus élethelyzethez valamilyen módon hasonló érzelmi szituáció lép fel, ugyanúgy reagálsz, mint annak idején, ennek hatására fóbiák, szorongások alakulhatnak ki.

Nagyon nehéz tetten érni sok esetben azt a pontot, amikor ezek a traumák keletkeztek, de a viselkedési, gondolati reakcióinkat elemezve mi magunk is rájöhetünk, mik azok a helyzetek, amikor bántjuk vagy nem szeretjük magunkat, erősen kritizálunk másokat, vagy elégedetlenkedünk a világ dolgaival. De persze ne légy elkeseredett, ha elakadsz ezen az úton, hiszen külső segítséggel is végig lehet menni rajta. Dr. Eva Detko is több olyan technikát javasolt, amelyek segítségedre lehetnek, és az én saját programomban is kiemelt figyelmet fordítok erre a területre. Hamarosan meg fogom osztani Dr. Detko konkrét tanácsait is.

A hiányzó láncszem

Hogy miért ilyen lényeges az érzelmi toxinmentesítés? Mert a napi gyakorlatomban is tapasztalom, de akár te magad is átélhetted, hogy sokszor valaki mindent megtesz, hogy jobban legyen: megváltoztatja az étrendjét, megreformálja az életmódját, felderíti az egészségügyi gócait, mégsem tud áttörő sikert elérni az állapotjavulásban. Ennek oka pedig az, hogy az érzelmi, gondolati toxinoktól valójában nem szabadult meg. A toxinmentesítés sohasem egyik pillanatról a másikra történik meg, ez egy viszonylag hosszú folyamat, de minden lépése számít! Amikor azonban ezt is sikeresen megteszi, (látszólag) hirtelen a többi egészséges életmód pillér is sokkal hatékonyabban kezd működni. Olyan ez, mintha egy fogatba az egyik ló háttal lenne befogva: a többiek hiába húznak előre, ő visszafelé akar menni, pedig rengeteg erő van benne, csak éppen az ellenkező irányban hat. Fordítsuk hát menetirányba őt is!

Testi szinten akár olyan látványos változások is beindulnak, hogy újra képes leszel megemészteni bizonyos (akár egészséges) ételféleségeket, étrendkiegészítőket, amiket korábban nem, vagy csak panaszok kíséretében. Összességében a legnagyobb eredmény, hogy visszanyered a kontrollt a saját testi-lelki egészséged fölött, és képessé válsz a boldog, kiegyensúlyozott életre.

Te is szeretnél elindulni ezen az úton? Ehhez nyújtom a segítő kezemet számodra az AJÁNDÉK vitalitás műhely tréningen. Várlak szeretettel ezen az úton!

Hasonló cikkek

>