márc


24

A krétai mediterrán életmódról szóló cikksorozat mai harmadik részében, az írások szerzője Jouko Kivimetsä, a természet ciklusairól és az ehhez kapcsolódó rituálék szerepéről mesél nekünk. Ezek nagy jelentőséggel bírnak a krétai hagyományos életmód részeként.

márc


24

A hagyományos krétai étrend a szigeten élők természetes életmódjához kapcsolódik, melyben az ételek készítését szent rítusként tisztelik, és minden étkezést szent közösségi eseménynek tartják.Ez volt mindig is az életmód, amit a 60-as évekig, a turizmus tömegesebb megjelenéséig a krétai helyi lakosok ismertek és éltek a mindennapokban.

márc


22

Európa legrégebbi étrendi hagyományát és kutatásokkal masszívan alátámasztott étkezési irányelveit képviseli a tradicionális krétai étrend.A krétai étrend először a “Seven Countries Study” epidemiológiai vizsgálat során vált híressé, majd ezt követően az INSERM, francia állami kutatóközpont által Lyonban végzett széleskörű terep vizsgálatának eredményei alapján.

márc


10

Ha egy évvel ezelőtt azt mondod, hogy március első hétvégéjén ehető vadnövényekről fogok beszélni a Funkcionális Medicina szemszögéből, ráadásul angolul, és méghozzá Andalúziában, akkor egészen biztosan kinevettelek volna…Pedig pontosan ez történt!