Megosztás:

Hormon & immun-egyensúlyozó biohacker tippek : hetedik rész

Tudod, hogy mi az a bolygóideg?
És mi köze a hormonháztartásod, az emésztésed és az immunrendszered működéséhez?

A bolygóideg a testünk legnagyobb idege, egy valóságos “szuperideg”, ami az agytörzsből indul ki és végigfut egészen a bélrendszerig – a nyelőcsövön, a szíven, és a tüdőn keresztül. Egy valóságos információs autópálya az agy és a bélrendszer között, ami fontos információkat közvetít a két terület között, miközben a test számos szervének aktivitásáért is felelős. Úgy mint az agy, a máj, a hasnyálmirigy, a vese, az emésztőrendszer és a reproduktív szervek.

Az agy a neurotranszmitterek és a hormontermelődés vezérlőközpontja,
A máj a felesleges hormonok kitisztításáért, méregtelenítéséért felel,
A hasnyálmirigy az inzulint termeli,
A vese – mellékvese a kortizolt és DHEA hormont termeli,
Az emésztőrendszer kapcsolatban áll a neurotranszmitterek működésével, a hormonok konverziójával (beleértve a pajzsmirigy hormont), és az immunrendszer működésével
A reproduktív szervek pedig az ösztrogén, a progeszteron és a tesztoszteron termelődéséért felelnek.

Ezek a szervek tehát mind-mind alapvető funkciókat látnak el a testben, és mindegyikük összefüggésben áll különféle hormonok termelődésével, az emésztőrendszer – és ezen keresztül az immunrendszer működésével.

Ha a bolygóideg gyenge, nem lesz képes megfelelően kommunikálni ezekkel a szervekkel, hogy azok optimálisan funkcionáljanak, ezzel pedig borul az egész rendszer a hormonok, az emésztőrendszer, sőt az immunaktivitás szintjén is.

Fontos tehát, hogy edzésben tartsd a bolygóideget, és amilyen bonyolultnak tűnik ez az egész, a bolygóideg aktívan tartása annál egyszerűbb.

Amikor legközelebb a kedvenc slágeredet hallod a rádióban, vagy reggel beállsz a zuhany alá, és a füledben cseng egy jó dallam, csatlakozz rá az érzésre, és énekelj, ahogyan torkodon kifér!

Amikor fogat mosol, gargalizálj úgy, amit még a tévémaci is megirigyelne tőled. Legyen kihívás, és lehet egy picit kellemetlen is.

És ha még haladóbb stratégiával is szeretnéd edzeni a bolygóideged, akkor fogmosás után finoman nyomd le a nyelved hátulját a fogkefe nyelével, hogy ezzel kiváltsd azt a “nemszeretem” öklendezős érzést. Ilyenkor akár könnyek is szökhetnek a szemedbe, ez egy biztos jel, hogy aktiváltad a bolygóideget.

Persze egyáltalán nem kell, hogy túlzásba ess, főleg nem a haladóbb gyakorlatokkal, de pár ilyen pofon egyszerű dologgal nagyon jól edzésben tarthatod a bolygóideget, és ezzel megtámogatod a hormonháztartásodat, az emésztésedet és az immunrendszered működését is.

Váljék egészségedre!

Gyere és ismerj meg további tippeket is arról, hogyan egyensúlyozd ki immunrendszered működését, hogy visszaszerezd életerődet, energiádat, vitalitásodat!

Regisztrálj a Vitalitás Műhely AJÁNDÉK videotréning-sorozatra és ismerd meg a vitalitásod felé vezető út további mérföldköveit!

Vitalitás Műhely

Hasonló cikkek

>