Beszerzési források listája – KÖZÖSSÉGI OLDAL

Ezen az oldalon azokat a beszerzési forrásokat soroljuk fel, amelyek megfelelnek a M.E.D. Központ által támogatott funkcionális táplálkozási irányelveknek, illetőleg a Magyarországon általam (Kokavecz N Katalin) képviselt, Weston A. Price Táplálkozási Szemléletformáló Alapítvány irányelveinek.Az alábbi lista folyamatosan bővül és fejlődik; keresve és lehetőséget teremtve azoknak a minőségi termelőknek és élelmiszer előállítóknak, akiknek a termékeit az egészségtudatos vásárlók keresik. Minél nagyobb a kereslet az első osztályú termékek iránt, annál jobban teremt ez a kereslet piacot és lehetőséget a minőségi termelőknek.
Ez az oldal azzal a céllal jött létre, hogy teret biztosítson és lehetőséget teremtsen a minőségi termelők fenntartható és gazdaságos működéséhez, és így lehetővé tegye, hogy ezek az egészséges ételek folyamatosan az emberek rendelkezésére álljanak.
Ha Te is egyetértesz ezekkel a nézetekkel és szeretnél hozzájárulni a lista bővítéséhez, vagy ismersz olyan termelőket vagy minőségi élelmiszer forrásokat amiket szeretnél megosztani másokkal is, hogy ezzel is segítsd fenntarthatóvá tenni a kedvenc beszerzési forrásaid vagy termelőid iránti keresletet, akkor ezt mindenképpen tedd meg, hogy az alábbi lista tovább bővülhessen.

Legyél Te is ennek a közöségének a részese! 
Ha szeretnéd bővíteni a listát, kattints az 'Új beszerzési forrás ajánlása' gombra és add meg termelő, bolt, beszerzési hely nevét és legalább egy elérhetőségét (honlap, facebook oldal vagy cím), esetleg egy rövid leírást. Az ajánlásod akkor fog megjelenni az oldalon, miután leellenőriztük, hogy az általad ajánlott beszerzési forrás megfelel-e az alábbi ‘legjobb választás’, illetőleg ‘jó választás’ kritériumainak.

Akkor is kattints az 'Új beszerzési forrás ajánlása' gombra, ha valamelyik beszerzési forrásnál valami hibát találsz. Írd meg nekünk, hogy pontosíthassunk, javíthassunk a listán!

Mielőtt az ajánlott beszerzési forrásokhoz ugrasz, mindenképp olvasd végig az alábbi kritériumokat, ami alapján meg tudod hozni az okos és egészséges döntéseket a vásárlásaidnál!

Bölcs döntések az egészséges családokért

Az alábbi listában az egyes élelmiszer kategóriák mellé ajánlásokat is feltüntettünk, amik alapján érdemes meghozni a döntéseket az egyes termékek beszerzését illetően.
Növényi és állati eredetű táplálékok esetében is, az egészséges élelmiszer fogalma azzal kezdődik, hogy a táplálék forrásaként szolgáló növényeket és állatokat egészséges, természetes és tápanyagokban gazdag földeken nevelték. Az állatok is akkor tudnak egészségesek maradni, ha szabadon tartják őket és természetes táplálékukat fogyaszthatják.
Az egészséges táplálkozás azzal folytatódik, hogy távol tartjuk magunkat az olyan élelmiszerektől, amik tápanyagban silányok, és kárt okoznak egészségünkben. Ilyenek a finomított cukros élelmiszerek, az iparilag előállított, finomított növényi olajok, a hidrogenizált transz zsírok és margarinok, a szója alapú tápszerek és élelmiszer adalékok, az ízfokozók – mint a nátrium glutamát-, a hidrolizált fehérjék, mesterséges édesítők, és a finomított fehér lisztes élelmiszerek.
Mindezek betartása azt feltételezi, hogy a legtöbb ételt saját magunk készítsük el minőségi alapanyagokból, mert ha kész, előrecsomagolt ételeket veszünk, azokban biztosan megtalálható a legtöbb káros dolog a fent felsoroltak közül.
Lehetőség szerint használjuk mindig a legjobb minőségű alapanyagokat, amikhez hozzá tudunk férni és amit meg tudunk engedni magunknak.

Mindig az alábbi kritériumok szerint válasszunk, hogy bölcs döntést hozzunk magunk és családunk egészsége érdekében!

ZÖLDSÉGEK ÉS GYÜMÖLCSÖK

BIO’ MEGYJEGYZÉS:

ZSÍROK ÉS OLAJOK

HÚSOK

FELDOLGOZOTT HÚSTERMÉKEK

HALAK

TEJ – egyéni tolerancia alapján (Autoimmun Protokoll eliminációs étrendben nem )

TOJÁS – Egyéni tolerancia alapján (Autoimmun Protokoll eliminációs étrendben nem)

BIZTONSÁGOS KEMÉNYÍTŐSÖK

A beszerzési források listájában több dologra is tudsz keresni. Kereshetsz szóra, kifejezésre, címre. Szűrheted a találatokat az ételkategóriák és az üzlettípusok szerint.

Segítségképpen az ételkategóriákat jelöltük a beszerzési forrásoknál, így ha csak halat keresel vagy baromfit, akkor könnyen tudod ezekre szűrni a listát.

Szintén a könnyebb kereshetőséget szolgálja, hogy üzlettípusokat hoztunk létre. Az átvevőhelyen nem tudsz válogatni, klasszikus értelemben vásárolni, csak az előre megrendelt árut tudod átvenni. Ilyen átvevőhely lehet a közösségi mezőgazdaság (vagyis a különféle kosárközösségek) vagy dobozrendszer átvevőhelye.
A bolt/piac típusba kerültek a klasszikus nyitvatartási idővel rendelkező, fizikailag is létező boltok, piacok, ahol szabadon vásárolhatsz.
A termelőknél vannak azok a források, akiknél közvetlenül a termelőtől tudsz vásárolni.
A webshopokban pedig a online tudsz vásárolni akár az ország egész területén. Vannak azonban olyan webshopok, amelyeknek a szállítási területe szűkebb.

Ezen kívül a címkékkel tudsz bio minősítésű termékekre is szűrni. Valamint a közösségi mezőgazdaság (kosárközösségek) is külön címkét kapott. A közösségi mezőgazdaság azt jelenti, hogy a vásárlók egy szezonra, jellemzően egy évre leszerződnek a termelővel. Vállalod, hogy minden héten átveszed a gazdaságban termett termények rádeső részét. A mennyiség változó, nem konkrét áruért fizetsz, hanem átalánydíjat. Így részesülsz abból is, ha nagyon jó éve van a gazdának, de vele együtt osztozol a kockázatban, ami előfordul a mezőgazdaságban. Sok vegyszermentes és bio termelő értékesíti ilyen rendszerben a terményeit.
A dobozrendszer annyiban különbözik a közösségi mezőgazdaságtól, hogy nem kell feltétlenül hosszú időre elköteleződnöd. A fix áron kínált, szezonális termékeket hetente rendelheted, vagy csatlakozhatsz akár egy hónapra is. Sőt vannak olyan zöldségládák, amik testreszabhatók, vagyis te válogathatod össze.

>