Megosztás:

Autoimmun betegséggel élni nehéz, azon belül pedig a Hashimoto sokszor lelkileg is elgyengít. Kiszolgáltatottnak, tehetetlennek érzed magad, mint aki olyan erők játékává vált, amelyekre nincsen ráhatása. Sajnos ebben sokszor a hivatalos orvosi kommunikáció is megerősíti a betegeket, hogy nincs mit tenni, ez már életed végéig így marad.

Azonban egyre több orvos, kutató, és professzor azon az állásponton van, hogy bár vannak a betegség kialakulásában változtathatatlan tényezők, szerencsére léteznek a betegségekre és a tünetekre nagy befolyással bíró faktorok, amelyek igenis megváltoztathatók, amelyek révén a kezedbe veheted a tested, a tüneteid és az életed irányítását.

Prof. Dr. Yehuda Shoenfeld az autoimmun betegségek világhírű képviselője több mint 30 éve kutatja a lehetőségeket, mit tehetsz azért, hogy betegséged tüneteit visszafordítsd, enyhítsd, vagy megelőzd újabb tünetek, netán újabb autoimmun betegség kialakulását. 

Talán ismered Assisi Szent Ferenc imádságát, amikor azért imádkozik, hogy elfogadja azt, amin nem tud változtatni, és legyen elég bátorsága és ereje változtatni azon, amin lehet, végezetül tudjon a kettő között különbséget tenni. Nos, az autoimmun betegségeknél ez szintén nagyon fontos. 

 

A nem mozdítható mozaikok

Prof. Dr. Shoenfeld híres könyvében, az Autoimmun mozaik-ban arról ír, hogy az autoimmun betegségek kialakulása és természete több tényezőtől függ, amelyek egy része általunk nem befolyásolható, ide tartozik: 

  1. A genetika. Ugyanakkor hozzáteszi, és ez nagyon jó hír minden autoimmun beteg számára, nem ez a legnagyobb súlyú komponens!

Sajnos azonban, aki egy hibás gén következtében autoimmun beteggé válik, azoknál 3X nagyobb eséllyel alakul(nak) ki újabb autoimmun betegség(ek). Ezért is különösen fontos, hogy tudj a többi elemről, amelyeket az irányításod alatt tarthatsz pozitív hatást gyakorolva így az állapotodra. 

  1. A hormonális változások is indukálhatnak autimmun betegséget, csak hogy néhányat említsünk, a pubertás kor, a terhesség, a szülés után a szoptatás, vagy a magas prolaktin szint, amelyről talán kevesebbet hallunk. (A prolaktin a hipofízis elülső lebenye által termelt hormon. Számos élettani állapot (terhesség, alvás, laktáció, stressz) vagy betegség okoz magas prolaktinszintet. 

Mozdítsd, ami mozdítható!

Akkor mégis mit tehetsz, min tudsz változtatni, mivel segíthetsz magadon? Shoenfeld professzor összefoglalta néhány pontban, hogy ő mit javasol, amelyekkel szívből egyetértek. 

    1. Tanulj! – Szerezz be információkat a saját betegségedről, a saját állapotodról, amely hozzásegít a tudatossághoz. Tanulj azokról az elemekről, amikre ráhatásod van/lehet. E nélkül nem fog menni a változ(tat)ás! Gondosan válogasd meg a forrásaidat, törekedj a hiteles források megtalálására!

    2. Egyél jól! – Itt is alapfeltétel a tudatosság, és az önmagad hiteles és kitartó megfigyelése, megismerése. Az étkezés kérdésköre hatalmas terület, erről könyvnyi információt lehetne írni (írtam is), de most csak néhányat említenék, amelyekre Shoenfeld professzor is utalt, mint a növényi rostok szerepe, illetve a D vitaminé, a csontlevesé, a kurkumáé, vagy a különféle bélregeneráló ételeké. Az étkezés az egyik legnagyobb terület, ahol tenni tudsz magadért!

    3. Változtass a gondolkodásodon, vegyél fel jó szokásokat! – Rengeteget beszélünk róla, de jóval kevesebbet teszünk a valóságban a stresszkezelés területén. Ma már a hagyományos orvoslás is elismeri, hogy a stressz milyen komoly befolyással bír a krónikus állapotokra! Keresd meg a számodra leghatékonyabb stresszkezelési módot, időtöltést, technikát stb.! Több jót teszel vele, mint hinnéd! A mozgásban is legyél „okos”, azaz ismerd meg a tested igényeit! Nincs mindenki számára jól működő mozgásforma és mennyiség sem. Figyeld a tested igényeit. Ebben a témában is nagyon sok szakértő van, ne a szomszédodhoz igazítsd a céljaidat, a teljesítményedet és a lehetőségeidet. Óriási közhely, de itt fokozottan igaz: magadból indulj ki!

    4. Vállalj felelősséget! – Amikor megbetegszünk, talán a legtöbbünk első reakciója az önsajnálat, netán a változtathatatlan feletti kesergés, és legritkábban jut eszünkbe, hogy mit tehetünk mi magunk, hogy a helyzetünk, állapotunk jobbra forduljon. Bárhogy is van, a saját állapotunkért nem tehetjük felelőssé az orvost, vagy bárki mást. Assisi Szent Ferenc szavai itt is nagy hasznunkra lehetnek: fogadjuk el, ami nem változtatható (nem segít rajtunk, ha az örökölt gének miatt vádoljuk a felmenőinket), és tegyünk meg mindent ott, ahol igenis van lehetőségünk. Ez lehet a te valódi felelősséged, egyben ez a sikered kulcsa is! 

„A legnagyobb hős”

Ha hiszel abban, hogy ha megadod a testednek, amire szüksége van és megtisztítod mindattól, amire pedig nincs, meg fogod tapasztalni, hogy ez működik, és valódi lehetőséget kapsz önmagad megmentésére. 

Aki pedig megment egy életet, az hős. Szeresd magad, mentsd meg magad! A csoda benned van!

Addig is, ha segítségre van szükséged, indulj el Te is saját vitalitásod felé vezető úton!
Tedd meg az első lépéseket máris!

Hasonló cikkek

>