Megosztás:

Minden mindennel összefügg

A holisztikus látásmód lényege a gyógyításban, hogy egy adott problémát nem önmagában, vagy csak a tünetekre szorítkozva vizsgálnak és kezelnek, hanem az ember egészét, a szervezet működését teljességre törekvően, minél szélesebb körűen vizsgálják és elemzik. Az ajánlott gyógymódok is összetettek, hiszen nem csupán a fizikai terápiákat szorgalmazza, hanem az életmód egészére kiható tényezők összességére ad iránymutatást.

Mégis hogyan? Az alábbi cikkből megtudhatod.

Amikor Jenn Malechával (aki egyik kedves amerikai kollégám) egy interjú keretében beszélgettünk arról, hogy miben segít és mit jelent konkrétan a holisztikus-funkcionális megközelítés az autoimmun betegségek kezelésében, nagy volt az egyetértés közöttünk abban, hogy

Az étrend önmagában nem elég!

Tény, hogy megkerülhetetlen és alap fontosságú az egészséges étkezés. Ezt felismerve sokan sokféle étrendet próbálnak egészségügyi problémáik kezelésére, törekszenek egészségesen táplálkozni, mégis az esetek nagy részében arra az eredményre jutnak, hogy nem működik. Mi lehet ennek az oka? Semmiképp nem egyféle az ok, de talán az okok keresése közben a legtriviálisabbakra nem is gondolunk, például, hogy nem szánunk megfelelő időt az evésre. Hányszor halljuk a környezetünkben, vagy mondjuk mi magunk is, hogy nincs időm enni, csak bekapok valamit, vagy hogy majd ebéd közben átnézem az e-mailjeimet, meg ehhez hasonlók.

Ebből kiindulva nem meglepő az első tanácsunk:

Lassíts! – Adj időt az emésztőrendszerednek!

Arról biztosan mindenki hallott, hogy nem egészséges kapkodva enni, talán még arról is van információnk, hogy nem szerencsés az étkezés alatt tv-t nézni, dolgozni stb. De hogy mi áll ennek a hátterében, azt talán kevesebben tudják. Amikor rohansz, időnyomásban cselekszel, a szervezeted stresszállapotban van. A stresszállapot a szimpatikus idegrendszert aktiválja, amelynek evolucionálisan a fő tevékenysége, hogy egy esetleges vészhelyzetben képes legyél harcolni, vagy menekülni. Ennek megfelelően a véráramot elsősorban a végtagokba vezeti, nem pedig az emésztőrendszerbe. Így a stresszállapotban zajló étkezés (kapkodás, rohanás, máshová irányuló agyi tevékenység – pl. telefon nézés, e-mail csekkolás stb.) következménye az elégtelen emésztés. Tehát hiába látjuk el a szervezetünket a finom, egészséges ételekkel, ha nem tudja azokat megfelelően feldolgozni, megemészteni. Hogyan várhatnánk hát, hogy kifejtsék pozitív hatásukat? Az jutott erről eszembe, hogy ilyenkor úgy viselkedünk, mint egy szórakozott tábornok, akinek van ugyan elég katonája, de nem a megfelelő csatatérre vezényli őket, így nem tudnak csatát nyerni, hiszen ahhoz a megfelelő helyen kéne lenni…

Formáld a gondolkodásodat!

– szól a második tanács. Az étrenden túl fontos, hogy rendezd a gondolataidat, ne csupán az egészséghez való hozzáállásodra szorítkozz, hanem az életről, a számodra fontos értékekről alkotott véleményed, érzéseid is sokat számítanak. Szánj időt az önismeret fejlesztésére, ha kell szakember segítségével! A saját hiedelmeid nagyban befolyásolhatják állapotodat, és azok megváltoztatásának eredményességét is. Szerintem jó tisztába jönni azzal, mi okoz neked örömet, miben szeretnél fejlődni, milyen emberekkel szeretnéd körülvenni magadat stb. Minden esetben merj kilépni a sablon válaszokból, mert egyedi vagy, egyedi igényekkel, vágyakkal, megoldandó problémákkal.

Ha tisztába jössz saját magaddal, az egészséges életmódhoz kapcsolódó egyéb tevékenységek (étkezés, mozgás, alvás, stresszkezelés) hatékonysága is ugrásszerűen megnő! Ekkor ugyanis nem egy valaki által tanácsolt életmódnak fogadsz szót, hanem belső meggyőződéseddé válik, mit kell tenned. Ez a siker egyik kulcsa. Harmadikként pedig az tanácsoljuk:

Ébreszd fel a belső erődet, bízz a belső hangodban!

Megtapasztaltam magam is, milyen elgyengültnek és erőtlennek érezni magam, de bejártam egy utat, és már tudom: több erő van benned, mint hinnéd. Sajnos, általánosnak mondható az a mentalitás, hogy amikor rosszul érezzük magunkat, azonnal rohanunk valakihez, hogy válaszokat és (lehetőleg azonnali) megoldást kapjunk tőle. Tehát valaki mástól, kívülről várjuk a válaszokat, nem pedig saját magunktól…

Elvesztettük talán az ősi belső bölcsességünket? Nem! Csupán szunnyad bennünk, és fel kell ébresztenünk. Érdemes figyelni magadat, a jeleidet, és egy idő után feltárulnak előtted a saját belső összefüggéseid. Azok ismeretében pedig a legtöbbször meglesz a válaszod is a kérdésedre. Olyanná válsz, mint egy kiváló detektív, akinek semmi nem kerüli el a figyelmét, az apró puzzle-ökből pedig képes összerakni a képet, átlátja, mi mivel függ össze, és ha valaki rákérdez, hogy csinálja, csak somolyogva a bajusza alatt annyit mond: megérzés, egyszerű megérzés. ?

Ha te is szeretnél ilyen intuitív, ámde modern egészség-detektívvé válni, akkor van egy jó hírem számodra! Ez nem ördöngösség, hanem egy mindenki számára elérhető bölcsesség. A leghatékonyabb, saját belső orvosod bölcsessége, ami mindenki számára hozzáférhető.
Az AJÁNDÉK Vitalitás-műhely tréningen megmutatom neked a hozzá (vissza)vezető utat. Lépj rá te magad is!

Hasonló cikkek

>