Megosztás:

Az elmúlt heteket Amerikában töltöttem, két szakmai konferencián is részt vettem, és már alig várom, hogy megosszam az újonnan szerzett ismereteimet a programjaimon és tanításaimon keresztül!

Kíváncsi vagy, hogy mit tanultam, mit láttam és mit tapasztaltam Amerikában, a funkcionális egészségfejlesztés bölcsőjében?

Pillants be az elmúlt hetek eseményeibe!

Ha egy mondatban szeretném összefoglalni, hogy mit tanultam a Dr. Terry Wahls konferencián, ezt mondanám: Ismereteket az egészségjárvány elterjesztéséhez!
Ezzel a diplomával ‘fertőződve’ tértem haza az Iowa állambeli Cedar Rapidsból. Úgy vigyázz, hogy ez tényleg ragályos 😉

A konferencia egyben életmódtábor is volt. Minden reggel valamilyen mozgással és/vagy meditációval kezdtünk. A kedvencem az a hullahoppozós reggel volt! Csodás volt ezen a fordulatszámon (szó szerint!) kezdeni a napot!

Azt tudni kell, hogy mivel Dr. Terry Wahls fő szakterülete az autoimmun állapotokon belül (saját érintettsége kapcsán) a Sclerosis Multiplex, így a tanulók legnagyobb része is ebben volt érintett. Emiatt nagyon sokak voltak mozgásukban korlátozottak – a sántikálástól a tolószékig, széles spektrumban. A testmozgásos reggelek azonban ugyanúgy szóltak nekik is! Minden mozgásformának volt olyan alternatívája, amit akár tolószékből is lehetett végezni. A hullahoppozást például a karokon!

És nem csak a tanulók, de maga Dr. Terry Wahls is ugyanúgy hangolt velünk az előadásra, derekán a hullahoppal:) Erről egy kis videót is láthatsz a Facebook oldalamon.

A szünetek is legalább olyan értékesek voltak, mint az előadások, hiszen ekkor indultak csak be igazán a szakmázós kupaktanácsok a körasztaloknál a nemzetközi kollégákkal.

A kiállítói standokon is lehetett töltődni, mint például az infravörös ‘zsebszaunában’.
Mivel Amerikában az ilyen konferenciatermeket mindig kockára fagyasztják légkondival, én ebben a zsebszaunában nem csak egyszer ücsörögtem 🙂

A konferencia- és életmódtábor további fénypontjai az étkezések voltak! Engem hivatalosan is éhesnek tituláltak a konferencia ‘bilétámon’ 🙂

Nem lepődtem meg, hogy elírták az ország nevét (Hungary helyett Hungry:)) – már nem először történik meg velem Amerikában. És egyébként tényleg nagyon éhes voltam: éhes a tudásra, és a Wahls-Autoimmun menük is nagyon finomak voltak!

Imádtam, hogy úgy tanulhattam, hogy közben teljes nyugalommal lehettem az étkezéseket illetően. Az egész konferencián, minden nap háromszor kapunk enni: Wahls-Autoimmun protokoll kompatibilis menüket. Ha követed az Instagram és a Facebook oldalamat, az egyes menü leírásokat is megtalálod a posztok szövegeiben, érdemes megnézni őket!

Számomra a legkiemelkedőbb pillanat az volt, amikor személyesen beszélgethettem újra legfőbb mentorommal, Dr. Terry Wahls-al, és megmutattam neki a könyvemet is. Nagyon jól esett, hogy milyen büszke volt rám! Az Autoimmun sorsfordító program könyvem 5 pilléres megoldásrendszerébe a Wahls protokoll elemeit is beleszőttem, így Dr. Terry munkássága az én könyvemben is tovább él magyarul is. Így együtt menetelünk tovább közös missziónk felé: Elterjeszteni az egészségjárványt!

Dr. Terry Wahls folyamatosan kutat, és a konferencia alkalmából az egyik este egy fogadással ünnepelték meg az eddigi kutatások eredményeit, és köszönték meg a Sclerosis Multiplex életmódterápiájával kapcsolatos egyetemi kutatások támogatóinak (én is köztük vagyok), a nemes cél érdekében tett hozzájárulásokat.

A fogadáson igazi gourmet menü várt ránk: Mártogatós zöldségek májkrémmel, bölény steak karfiolrizzsel, pirított céklával, kókuszos mandulakrémbe mártott eper.

A konferencia témáinak egyik meghatározó és emlékezetes főszereplője pedig nem más volt, mint kígyókaki!:)

Kígyókakiról nagyon sokat beszéltünk a konferencián, hiszen a funkcionális egészségfejlesztés meghatározó alakja. (Kígyó alakú:)

A konferencián nagyon sok szó esett róla, miért fontos hogy mindig ilyen ‘mosolygós’ legyen és arról, hogyan tehetjük azzá! Hiszen a funkcionális egészségfejlesztésnek szó szerint ez az alfája-omegája. Annyira fontos, hogy hogy a téma nyomatékosítására Dr. Terry Wahls jó párszor egy ugyanilyen alakú sapkát is felvett az előadások tartása közben.

A téma, és a személy komolyságát illetôen: az Istitute of Functional Medicine (a funkcionális orvoslás fő amerikai intézménye) 2018-ban kitüntetéssel jutalmazta Dr. Terry Wahls munkáját, a kutatásaival alátámasztott eredményes munkájáért, amelyet krónikus autoimmun állapotok visszafordításában ért el. Szóval amikor kígyókakiról beszélek, még véletlenül sem viccelek!

Viszont akár hiszed akár nem, tudományosan bizonyított tény, hogy játékkal is mosolygósabbá teheted a kakidat, szóval egy jó kis játékot nem tudtam kihagyni:) Ennek keretében, az egyik kis cukiság kígyókaki gazdát is talált magának. A mosolygós kaki új gazdáját ezen a videós sorsoláson fedtük fel! Bízunk benne, hogy nem csak a szivacskaki néz vissza rá ilyen boldogan, hanem minden nap (akár többször is) az eredeti változat is 😀

Ezzel a mókával ért véget a küldetésem Cedar Rapidsban a Dr. Terry Wahls konferencián, és egy újabb oklevéllel tértem haza, de a sztorinak ezzel még egyáltalán nincs vége, mert mindezek után még a Functional Diagnostic Nutrition (FDN) konferenciára is elutaztam San Diegoba, ahol az eredeti végzettségemnek megfelelôen tanulhattam tovább.

San Diegoban már nem is lepődtem meg, amikor megláttam a konferencia ütemtervben a minden reggeli 7 órás kezdést: a konferencia minden reggel jógával kezdődött a konferenciával szemközti parkban. Természetesen itt is minden nap kihasználtam, hogy feltöltődve kezdjem a napot, és a hajnali kelés egyáltalán nem esett nehezemre az ilyen jógaórák kedvéért a San Diegoi kikötővel a háttérben:

Három nap, több mint 20 szakértô elôadó, a legmodernebb funkcionális egészségfejlesztési ismeretek! A befogadott információt, tudásanyagokat és impulzusokat elég nehéz szavakba és mondatokba önteni, úgyhogy tényleg alig várom, hogy apránként mindezt a tudást megoszthassam a saját tanítványaimmal, a programjaimon keresztül!
Az FDN konferencia tovább erősítette bennem a Dr. Terry Wahls-nál vállalt missziómat, hogy meghatározó szerepem legyen az egészségjárvány magyarországi elterjesztésében!

Nagyon sokat tanultam, és igazán élveztem az előadásokat, a diskurzusokat és tapasztalatcseréket a nemzetközi kollégáimmal és az előadások szakértőivel. Az ünnepi vacsora ami gabona- és tejmentes, autoimmun-kompatibilis volt, szintén nagyon finom volt! (Sajnos ezt elfelejtettem megörökíteni…)

Ez a szuper nemzetközi csapat az FDN kurzus 10 éves évfordulója alkalmából gyűlt össze.
Hálás vagyok, hogy már több, mint 4 éve részese vagyok ennek a szakmai társulatnak, és együtt fejlődünk tovább a Funkcionális Medicina bugyraiban! A hétvége szakmai előadói között ott volt Dr. Tom O’Bryan (gluténnal kapcsolatos krónikus állapotok), Dr. Russell Jaffe (funkcionális immunológia), Dr. Sandeep Gupta (Funkcionális szemlélet vs. hagyományos orvoslás), Dr. Brian Mowll (funkcionális táplálkozás a vércukor stabilizálásért), Dr. Carrie Jones (Funkcionális méregtelenítési stratégiák a hormonális egyensúlyért), Michael McEvoy (krónikus rejtett fertőzések és az autoimmunitás kapcsolata)… csak hogy párat említsek a témák és szakértők közül.

Itt pedig a lelkes hallgatóság (megtalálsz engem a képen?:)

A konferencia legcsodásabbjai közül három kedvencemmel is fotózkodtam:) Reed Davis – a legelső mentorom, a Functional Diagnostic Nutrition (FDN) kurzus alapítója, Dr. Sandeep Gupta – a kurzus orvos igazgatója, és Jenn Malecha – az FDN 10 éves jubileumi konferencia főszervezője.

És hogy ennyi utazás és tanulás között mégis hogyan oldottam meg az Autoimmun Protokoll kompatibilis étkezéseimet?

Ebben a videóban elmesélem neked!

10-ből 8 étkem nagyjából úgy állt össze, ahogyan a itt láthatod. Amikor viszont nem voltam olyan szerencsés helyzetben, mint ami a videóból látszik, vagy nem tálalták fel készen a menüket számomra, mint például a Wahls konferencián, vagy az FDN jubileimi vacsorán, és éppen mondjuk a sivatag közepén autókáztam szó szerint a nagy semmi közepén (ahol nagyjából csak UFO-kaját lehetett kapni), én akkor is megoldottam kreatívan és stresszmentesen az étkezéseket, ahogyan ebben a bejegyzésben is láthatod.

Mindenképp olvasd végig, ha valaha frusztrációt jelentett neked az utazás a speckó étrended alatt (ahogyan nekem, hosszú ideig). Részletek itt.

Egy szó, mint száz, tényleg tengernyit tanultam és tapasztaltam a tengerentúlon, és tényleg elmondhatom, hogy:
Amerikából jöttem, és újabb mesterségem címere: ‘The Wahls Protocol Health Practitioner’

Dr. Terry Wahls missziójának tagjaként és a legújabb Funkcionális egészségfejlesztési ismeretekkel felvértezve arra vállalkozom, hogy elterjesszük az egészségjárványt Magyarországon!

Gyere és legyél részese Te is ennek a missziónak!

V.Á.L.T.S. Te is! Terjesszük az egyensúlyhoz vezető legfontosabb 5 pillért minden irányban!

Ha Te még nem kezdtél bele, akkor itt érdemes kezdeni!
Töltsd le az Autoimmun Sorsfordító ajándékcsomagot, és V.Á.L.T.S. Te is mihamarabb!

Segítőd az autoimmun sorsfordításban,

Kokavecz Katalin

Hasonló cikkek

>