V.Á.L.T.S.® ÉTRENDI ALAPOZÓ

Kattints a képekre és nézd meg a videókat

Élet a kenyéren túl

Hogyan NE legyél éhes?

Hogyan szállj le a cukor hullámvasútról

Hogyan ne ess át a ló túloldalára?

Hogyan NE unj rá? 

Élet a kenyéren túl

A tápanyagsűrűség biztosítása

Az első alapozó feladatod, hogy válassz ki egyetlen főétkezést, és adj hozzá egy-egy maréknyi zöld leveles, színes és kénes zöldséget. Egyetlen plusz adagot a V.Á.L.T.S.® zöldségmatekból. 1 marék zöld leveles, 1 marék színes, 1 marék kénes zöldség.

Innen fogjuk majd elérni a napi 3×3-as zöldségmatek stratégiát, de az alapozást kezdd csak egyetlen apró lépéssel. Innen megyünk majd tovább.

A titok tehát abban rejlik, hogy gondolkodj nagyban, de kezdd kicsiben! Egyetlen apró lépéssel, amit teljes mértékben meg tudsz valósítani.

A lényeg, hogy ebben az egyetlen apró lépésben viszont legyél következetes. Így fogod elkezdeni lépésről lépésre felépíteni magadnak a biztos alapokat. Az apró lépésekkel idővel nagy-nagy eredményeket leszel képes elérni!

Élet a kenyéren túl

A tápanyagsűrűség biztosítása

Az első alapozó feladatod, hogy válassz ki egyetlen főétkezést, és adj hozzá egy-egy maréknyi zöld leveles, színes és kénes zöldséget. Egyetlen plusz adagot a V.Á.L.T.S.® zöldségmatekból. 1 marék zöld leveles, 1 marék színes, 1 marék kénes zöldség.

Innen fogjuk majd elérni a napi 3×3-as zöldségmatek stratégiát, de az alapozást kezdd csak egyetlen apró lépéssel. Innen megyünk majd tovább.

A titok tehát abban rejlik, hogy gondolkodj nagyban, de kezdd kicsiben! Egyetlen apró lépéssel, amit teljes mértékben meg tudsz valósítani.

A lényeg, hogy ebben az egyetlen apró lépésben viszont legyél következetes. Így fogod elkezdeni lépésről lépésre felépíteni magadnak a biztos alapokat. Az apró lépésekkel idővel nagy-nagy eredményeket leszel képes elérni!

Hogyan szállj le a cukor hullámvasútról

A stabil vércukor szint

A stabil vércukor szint és egészséges vércukor háztartás ugyanis nem csak a metabolikus egészséget, de a hormonális egyensúlyt, az immunrendszer működését is támogatja, sőt az autoimmun folyamatok hátterében zajló krónikus gyulladások csökkentésében is kritikus szerepe van.

Szóval hogyan kerüld el a vércukorszint ingadozását, avagy hogyan tudsz leszállni a vércukor hullámvasútról?

Az első és legfontosabb dolog, hogy válts valódi, teljes értékű ételekre. A feldolgozott ételek fogyasztásával folyamatosan rajta tartod magadat a cukor hullámvasúton és magad ellen dolgozol az immunvédelem, a gyulladások, a hormonális egyensúly és a metabolikus egészség szempontjából.

Ügyelj arra is, hogy attól, hogy valaminek a címkéjén szerepel, hogy bio, gluténmentes, laktózmentes vagy mindenmentes, attól még a legtöbbször feldolgozott élelmiszer, ami ugyanúgy rajta tarthat a cukor hullámvasúton.

valódi ételeknek nincsen címkéjük vagy összetevő listájuk, hiszen a valódi ételek ők maguk az összetevők. Használd ezeket, és állítsd ezekből össze az étkezéseidet saját magadnak.

És ha már az összeállításnál tartunk, akkor íme a három legfontosabb dolog, amit ha betartasz, máris nagyon sokat tettél a vércukorszint stabilizálásért.

  • 1.LÉPÉS – ügyelj arra, hogy minden étkezésnél fogyasztasz valamilyen fehérje forrást. A sorozat következő videójában fogok beszélni részletesebben is a fehérjékről, most elég ha annyit megjegyzel, hogy valamennyi fehérje, valamilyen minőségi forrásból legyen a tányérodon minden étkezéskor.
  • 2.LÉPÉS – barátkozz meg a zsiradékokkal. Az egészséges forrásból származó zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása nem csak a hormonháztartás támogatása szempontjából fontos, de a vércukor stabilizálásában is nagyon hasznos.
  • 3.LÉPÉS – adj hozzá rostokat! A zöldségmatek koncepciót már hallhattad tőlem, én szeretem a rostokat a zöldségmatekból fedezni, de más valódi ételből is tudsz valamilyen rostot hozzáadni minden étkezésedhez, és máris megtámogattad a vércukor háztartásodat.

Ez tehát a bűvös hármas szabály, amivel kiegyensúlyozhatod az étkezéseidet, hogy leszállj cukor hullámvasútról, és helyette stabilan megtámogasd az immunrendszeri, a metabolikus- és a hormonális egyensúlyodat is.

Hogyan szállj le a cukor hullámvasútról

A stabil vércukor szint

A stabil vércukor szint és egészséges vércukor háztartás ugyanis nem csak a metabolikus egészséget, de a hormonális egyensúlyt, az immunrendszer működését is támogatja, sőt az autoimmun folyamatok hátterében zajló krónikus gyulladások csökkentésében is kritikus szerepe van.

Szóval hogyan kerüld el a vércukorszint ingadozását, avagy hogyan tudsz leszállni a vércukor hullámvasútról?

Az első és legfontosabb dolog, hogy válts valódi, teljes értékű ételekre. A feldolgozott ételek fogyasztásával folyamatosan rajta tartod magadat a cukor hullámvasúton és magad ellen dolgozol az immunvédelem, a gyulladások, a hormonális egyensúly és a metabolikus egészség szempontjából.

Ügyelj arra is, hogy attól, hogy valaminek a címkéjén szerepel, hogy bio, gluténmentes, laktózmentes vagy mindenmentes, attól még a legtöbbször feldolgozott élelmiszer, ami ugyanúgy rajta tarthat a cukor hullámvasúton.

valódi ételeknek nincsen címkéjük vagy összetevő listájuk, hiszen a valódi ételek ők maguk az összetevők. Használd ezeket, és állítsd ezekből össze az étkezéseidet saját magadnak.

És ha már az összeállításnál tartunk, akkor íme a három legfontosabb dolog, amit ha betartasz, máris nagyon sokat tettél a vércukorszint stabilizálásért.

  • 1.LÉPÉS – ügyelj arra, hogy minden étkezésnél fogyasztasz valamilyen fehérje forrást. A sorozat következő videójában fogok beszélni részletesebben is a fehérjékről, most elég ha annyit megjegyzel, hogy valamennyi fehérje, valamilyen minőségi forrásból legyen a tányérodon minden étkezéskor.
  • 2.LÉPÉS – barátkozz meg a zsiradékokkal. Az egészséges forrásból származó zsírok kiegyensúlyozott fogyasztása nem csak a hormonháztartás támogatása szempontjából fontos, de a vércukor stabilizálásában is nagyon hasznos.
  • 3.LÉPÉS – adj hozzá rostokat! A zöldségmatek koncepciót már hallhattad tőlem, én szeretem a rostokat a zöldségmatekból fedezni, de más valódi ételből is tudsz valamilyen rostot hozzáadni minden étkezésedhez, és máris megtámogattad a vércukor háztartásodat.

Ez tehát a bűvös hármas szabály, amivel kiegyensúlyozhatod az étkezéseidet, hogy leszállj cukor hullámvasútról, és helyette stabilan megtámogasd az immunrendszeri, a metabolikus- és a hormonális egyensúlyodat is.

Hogyan NE legyél éhes?

szénhidrátok kérdése

Ahogyan a sorozat első videójában is említettem, érdemes több időt szánni az alapozásra, mielőtt fejest ugranál bármilyen étrendi irányzat elveibe.


 A friss, nyers zöldségek ugyanis bármennyire is tápanyagdúsak, a legtöbb embernek még nagyobb mennyiségben fogyasztva sem fedezi a szénhidrát szükségletét. Ebből a szempontból nagy eltérések lehetnek, és itt az általános mennyiségek meghatározása helyett, fontosabb lehet először a minőséget meghatározni.

Az előző videómban említett példánál maradva, ha valaki egyik napról a másikra úgy dönt, hogy nem fogyaszt kenyeret (ami egyébként sok szempontból egy jó döntés lehet, főleg autoimmunitás esetén), akkor nem mindegy, hogy a korábban a kenyérből elfogyasztott szénhidrátot milyen ételekkel helyettesíti.

És itt jönnek szóba az úgynevezett biztonságos keményítősök. Attól biztonságosak, hogy amikor ezeket fogyasztjuk, akkor szénhidráthoz jutunk anélkül, hogy bármilyen toxinnal (például gyulladáskeltő glutén fehérjével, vagy lektinekkel illetve egyéb antitápanyagokkal) terhelnénk meg a bélrendszerünket.

A biztonságos keményítősöket én szeretem két további csoportra bontani.

  • Az első csoportba tartoznak azok a biztonságos keményítő források, amelyek autoimmunitásban is bátran fogyaszthatók – ilyenek például a különböző édesburgonya félék, a főzőbanán, az egzotikusabb taro- és manióka féleségek.
  • A másik csoportba tartoznak azok a szénhidrát források, amelyek gondos konyhatechnikai előkészítéssel biztonságossá, vagy biztonságosabbá tehetők. Ilyenek például a rizs, a teljes értékű, megfelelően előkészített gluténmentes gabonák, vagy akár a burgonya is, de persze fogyasztásuknál itt is érdemes figyelembe venni az egyéni toleranciákat, metabolikus faktorokat, illetve egyéb egyéni tényezőket.

A lényeg az – főleg, ha a kenyér elhagyása az egyik célod -, hogy a megfelelő mennyiségű és (főképpen) minőségű szénhidrát forrásokra is figyeljünk oda az étkezéseknél. 

Főétkezésenként egy-egy maréknyi biztonságos keményítőt tartalmazó, lehetőleg valódi, teljes értékű alapanyagból elkészített körettel tudjuk a legjobban helyettesíteni a kenyér elhagyásával kiiktatott szénhidrát kalóriákat, méghozzá toxinmentes, ugyanakkor tápanyagdús módon, anélkül, hogy számolgatnunk kellene a grammokat.

 

Hogyan NE legyél éhes?

szénhidrátok kérdése

Ahogyan a sorozat első videójában is említettem, érdemes több időt szánni az alapozásra, mielőtt fejest ugranál bármilyen étrendi irányzat elveibe.


 A friss, nyers zöldségek ugyanis bármennyire is tápanyagdúsak, a legtöbb embernek még nagyobb mennyiségben fogyasztva sem fedezi a szénhidrát szükségletét. Ebből a szempontból nagy eltérések lehetnek, és itt az általános mennyiségek meghatározása helyett, fontosabb lehet először a minőséget meghatározni.

Az előző videómban említett példánál maradva, ha valaki egyik napról a másikra úgy dönt, hogy nem fogyaszt kenyeret (ami egyébként sok szempontból egy jó döntés lehet, főleg autoimmunitás esetén), akkor nem mindegy, hogy a korábban a kenyérből elfogyasztott szénhidrátot milyen ételekkel helyettesíti.

És itt jönnek szóba az úgynevezett biztonságos keményítősök. Attól biztonságosak, hogy amikor ezeket fogyasztjuk, akkor szénhidráthoz jutunk anélkül, hogy bármilyen toxinnal (például gyulladáskeltő glutén fehérjével, vagy lektinekkel illetve egyéb antitápanyagokkal) terhelnénk meg a bélrendszerünket.

A biztonságos keményítősöket én szeretem két további csoportra bontani.

  • Az első csoportba tartoznak azok a biztonságos keményítő források, amelyek autoimmunitásban is bátran fogyaszthatók – ilyenek például a különböző édesburgonya félék, a főzőbanán, az egzotikusabb taro- és manióka féleségek.
  • A másik csoportba tartoznak azok a szénhidrát források, amelyek gondos konyhatechnikai előkészítéssel biztonságossá, vagy biztonságosabbá tehetők. Ilyenek például a rizs, a teljes értékű, megfelelően előkészített gluténmentes gabonák, vagy akár a burgonya is, de persze fogyasztásuknál itt is érdemes figyelembe venni az egyéni toleranciákat, metabolikus faktorokat, illetve egyéb egyéni tényezőket.

A lényeg az – főleg, ha a kenyér elhagyása az egyik célod -, hogy a megfelelő mennyiségű és (főképpen) minőségű szénhidrát forrásokra is figyeljünk oda az étkezéseknél. 

Főétkezésenként egy-egy maréknyi biztonságos keményítőt tartalmazó, lehetőleg valódi, teljes értékű alapanyagból elkészített körettel tudjuk a legjobban helyettesíteni a kenyér elhagyásával kiiktatott szénhidrát kalóriákat, méghozzá toxinmentes, ugyanakkor tápanyagdús módon, anélkül, hogy számolgatnunk kellene a grammokat.

 

Hogyan ne ess át a ló túloldalára?

A minőségi fehérje források és a zsírok

Sokszor látom, hogy egy tiszta, tápanyagdús, feldolgozott szénhidrátoktól mentes étrendre átállva, sokan esnek bele abba a “csapdába”, hogy átlendülnek a ló túlsó oldalára a fehérjék (húsok), és zsiradékok fogyasztásával kapcsolatban. Mintha ezzel próbálnák meg helyettesíteni a feldolgozott szénhidrátok elhagyásával kieső kalória mennyiséget.

Én szeretek mindent a kiegyensúlyozottság oldaláról közelíteni, már csak azért is, mert egy szélsőséges étrendet nagyon nehéz lenne hosszú távon követni és betartani.

Ezen a ponton felmerülhet benned a kérdés, hogy mi számít soknak, vagy kevésnek a fehérje és zsír fogyasztással kapcsolatban?
Erre én azt mondom, hogy a válasz a saját kezedben van!
Nézd meg a tenyeredet, és szemre máris be tudod lőni az ideális fehérje adagodat. A saját tenyered nagysága lesz a mérce. Ha nő vagy, akkor egy tenyérnyi, férfiaknál inkább kettő, saját tenyérnyi nagyságú adag lesz a főétkezésenkénti mérce.

Ezt persze mindenképpen egyensúlyozd ki a zöldségmatekkal, és a biztonságos keményítős szénhidrátokkal, ahogyan ennek a sorozatnak az első két videójában tanítottam.

A zsírok tekintetében pedig a hüvelykujjad lehet egy szuper kézenfekvő mérce. Főétkezésenként egy hüvelyknyi zsiradék biztosan nem fog átlendíteni a ló túloldalára.

Hogyan ne ess át a ló túloldalára?

A minőségi fehérje források és a zsírok

Sokszor látom, hogy egy tiszta, tápanyagdús, feldolgozott szénhidrátoktól mentes étrendre átállva, sokan esnek bele abba a “csapdába”, hogy átlendülnek a ló túlsó oldalára a fehérjék (húsok), és zsiradékok fogyasztásával kapcsolatban. Mintha ezzel próbálnák meg helyettesíteni a feldolgozott szénhidrátok elhagyásával kieső kalória mennyiséget.

Én szeretek mindent a kiegyensúlyozottság oldaláról közelíteni, már csak azért is, mert egy szélsőséges étrendet nagyon nehéz lenne hosszú távon követni és betartani.

Ezen a ponton felmerülhet benned a kérdés, hogy mi számít soknak, vagy kevésnek a fehérje és zsír fogyasztással kapcsolatban?
Erre én azt mondom, hogy a válasz a saját kezedben van!
Nézd meg a tenyeredet, és szemre máris be tudod lőni az ideális fehérje adagodat. A saját tenyered nagysága lesz a mérce. Ha nő vagy, akkor egy tenyérnyi, férfiaknál inkább kettő, saját tenyérnyi nagyságú adag lesz a főétkezésenkénti mérce.

Ezt persze mindenképpen egyensúlyozd ki a zöldségmatekkal, és a biztonságos keményítős szénhidrátokkal, ahogyan ennek a sorozatnak az első két videójában tanítottam.

A zsírok tekintetében pedig a hüvelykujjad lehet egy szuper kézenfekvő mérce. Főétkezésenként egy hüvelyknyi zsiradék biztosan nem fog átlendíteni a ló túloldalára.

Hogyan NE unj rá? 

Edd meg a szivárványt

A mai videóban arról lesz szó, hogyan ne unj rá, mit tehetsz annak érdekében, hogy hosszú távon is tartani tudd magad egy tápláló, egészséges, regeneráló étrendhez. Az első és legfontosabb, hogy biztosan ne ess bele azokba a tipikus hibákba, amibe a legtöbben beleesnek. Ezeket a klasszikus tévutakat vettem végig ennek a videó sorozatnak az előző részeiben, ha még nem láttad őket, nézd meg.

És hogy hosszú távon is tudd magadat tartani és ne unj rá, azt kellő változatossággal tudod kibiztosítani. Dr. Terry Wahls funkcionális orvos mentorom tanítása szerint egy évben legalább 200 különféle fajta valódi ételt fogyassz, amivel nem csak a saját sejtjeidnek, de a bélrendszerben élő mikrobiom közösségnek is kellően változatos táplálékot biztosítasz.

Hogyan tudod ezt lebontani a mindennapokra? Törekedj arra, hogy minden nap legalább 5 különböző színt fogyassz a szivárvány szineiből. Természetesen itt is a valódi, természetes táplálékokra gondolok, és főleg zöldségekre.

A változatos színek valódi táplálékokból nem csak fitonutriensekkel és a szükséges mikrotápanyagok széles tárházával táplálják a szervezetedet, de a színek a tányérodon a lelkednek is jót tesznek, sőt az energiaháztartásodra és a belső szerveid működésére is jó hatással vannak. 

Dr. Deanna Minich funkcionális orvos rendszere alapján a növényekből elfogyasztott színskála széles spektrumon hat a szervezetünkre, és minden színárnyalat különféle szerv- rendszereket támogat. A vörös szín a mellékveséket, a narancssárga az ivarszerveket, a sárga szín az emésztőrendszert, a zöld szín a szívet, a zöldeskék a pajzsmirigyet, az indigó pedig az agyalapi mirigyet. 

A színek tehát változatosságot, táplálást, energiát, belső szervi támogatást is jelentenek egyben. Fogyassz minél többet belőlük, növényi forrásból.
Célozd meg az 5 különböző színt a szivárvány változatos színeiben a tányérodon, minden nap!

Hogyan NE unj rá? 

Edd meg a szivárványt

A mai videóban arról lesz szó, hogyan ne unj rá, mit tehetsz annak érdekében, hogy hosszú távon is tartani tudd magad egy tápláló, egészséges, regeneráló étrendhez. Az első és legfontosabb, hogy biztosan ne ess bele azokba a tipikus hibákba, amibe a legtöbben beleesnek. Ezeket a klasszikus tévutakat vettem végig ennek a videó sorozatnak az előző részeiben, ha még nem láttad őket, nézd meg.

És hogy hosszú távon is tudd magadat tartani és ne unj rá, azt kellő változatossággal tudod kibiztosítani. Dr. Terry Wahls funkcionális orvos mentorom tanítása szerint egy évben legalább 200 különféle fajta valódi ételt fogyassz, amivel nem csak a saját sejtjeidnek, de a bélrendszerben élő mikrobiom közösségnek is kellően változatos táplálékot biztosítasz.

Hogyan tudod ezt lebontani a mindennapokra? Törekedj arra, hogy minden nap legalább 5 különböző színt fogyassz a szivárvány szineiből. Természetesen itt is a valódi, természetes táplálékokra gondolok, és főleg zöldségekre.

A változatos színek valódi táplálékokból nem csak fitonutriensekkel és a szükséges mikrotápanyagok széles tárházával táplálják a szervezetedet, de a színek a tányérodon a lelkednek is jót tesznek, sőt az energiaháztartásodra és a belső szerveid működésére is jó hatással vannak. 

Dr. Deanna Minich funkcionális orvos rendszere alapján a növényekből elfogyasztott színskála széles spektrumon hat a szervezetünkre, és minden színárnyalat különféle szerv- rendszereket támogat. A vörös szín a mellékveséket, a narancssárga az ivarszerveket, a sárga szín az emésztőrendszert, a zöld szín a szívet, a zöldeskék a pajzsmirigyet, az indigó pedig az agyalapi mirigyet. 

A színek tehát változatosságot, táplálást, energiát, belső szervi támogatást is jelentenek egyben. Fogyassz minél többet belőlük, növényi forrásból.
Célozd meg az 5 különböző színt a szivárvány változatos színeiben a tányérodon, minden nap!

BÓNUSZ TARTALMAK

ZÖLDSÉGMATEK

V.Á.L.T.S.®  Étrendi Alapozó

 AJÁNDÉK kiadvány

V.Á.L.T.S.® Étrend

ZÁRT CSOPORT

AIP Autoimmun Protokoll kihívás

HOGYAN TOVÁBB?

Teremts magadnak új, sorsfordító szokásokat a mindennapjaidban! 


Az ALAPOZÓ videókban is bemutatott stratégiák könnyebben válnak a szokásoddá, ha minden nap nyomon követed a haladásodat. Ehhez nyújt segítséget neked sorsfordításod gyakorlati segítője, a V.Á.L.T.S.® Napló!
V.Á.L.T.S.® Napló

https://medkozpont.hu/naplo/

KÖVESS A KÖZÖSSÉGI MÉDIÁKBAN IS!

Kövesd az én utamat, pillants be a kulisszák mögé, tanulj és inspirálódj a közösségi oldalaimon:

Az itt található információk kizárólag tájékoztató jellegűek. Nem szolgálnak arra, hogy diagnosztizáljanak vagy kezeljenek bármilyen betegséget vagy állapotot. Bővebben

Adatkezelési tájékoztató