Megosztás:

Gondoltad volna? Az éjszakai alvásod minősége nagyban múlik azon, hogy hogyan töltötted a napodat! Javíts a szokásaidon napközben, hogy édes legyen az álmod!

Hogyan kezdj hozzá? Íme 5 hasznos tipp, ami a segítségedre lesz:

 

1. ÜDVÖZÖLD A REGGELI NAPOT!

A reggeli rutinod legfontosabb dolgainak egyike legyen az, hogy tedd ki magadat természetes napfénynek. Üdvözöld a napot! Húzd fel a rolót, nyisd ki a palettákat, húzd el a sötétítő függönyöket. A belső órádnak pontosan tudnia kell, hogy mikor van reggel, és mikor van este, a napi energiához és az éjszakai békés alváshoz termelődő hormonok elválasztása a belső óránkhoz van igazítva, ez pedig erősen fényfüggő is!

2. REGGELIZZ!

Egyél fehérje- és tápanyagdús reggelit! Az elfogyasztott fehérjék az emésztés során aminosavakra bomlanak, az aminosavak pedig a melatonin nevezetű hormon építőelemei, ami a szervezet napi ritmusát szabályozza, és amire szükségünk van a nyugodt és mély alváshoz. Gondoltad volna, hogy a jó alvás a reggelinél kezdődik?

3. MOZOGJ!

A reggeli edzés jó hatással lehet a kortizol hormon termelődésére, ami természetes módon reggel a legmagasabb. Ha az egészségi állapotod megengedi, végezz intenzív testedzést a reggeli órákban, ezáltal is segítve a kortizol nevezetű stresszhormon természetes termelődését és napi ritmusának támogatását. A kortizol ritmusának alakulása fontos hatással van a melatonin hormon termelődésére, ami pedig a nap végén, az alváshoz lesz szükséges.

4. KERÜLD A STIMULÁNSOKAT!

Ebéd után már ne igyál kávét! Nagyon sokan nem tudják megfelelően feldolgozni a koffeint, ami alvási nehézségeket okoz. Ha úgy érzed, hogy mindenképp szükséged van a délutáni kávéra, az talán annak a jele, hogy nem alszol elég jól. Javíts az alvásodon, hogy ne kelljen stimulánsokkal (kávé, csokoládé) ébren tartanod magad.

5. NE EGY POHÁR BOR NYUGTASSON LE ESTÉNKÉNT!

Sokan vesznek magukhoz egy (két-három) pohárka bort esténként ’stresszűzés’, vagy lenyugtatás címszóval. Habár egy kis pohár bor fiziológiásan valóban nyugtatólag hathat, mert kitágítja a vérereket és ezáltal segít ellazulni, sőt akár elaludni is, az a pohár bor az éjszakai alvás minőségére valóban nagyon rossz hatással tud lenni! Próbálj máshogyan ráhangolódni az alvásra esténként. Egy jó könyv, egy meghitt beszélgetés, egy kellemes masszázs…
Ezeken kívül, az alvóhelyed környezetének optimális kialakításával is nagyon sokat tudsz tenni a jó alvásért. Kövess minket, hamarosan ezt a témát is alaposan körül fogjuk járni!

Hasonló cikkek

>